≫ 

RHMZ upozorava: Pljuskovi, grad i olujni vetar prete ovim delovima Srbije, u Beogradu se smračilo

Nevreme je prethodno zahvatilo Zlatiborski okrug

  • 5

Video: Crni oblaci nad Beogradom doneli jako nevreme u prestonicu

Republički hidrometeorloški zavod izdao je upozorenje za pojavu olujnog nevremena u tri okruga u Srbiji, u večernjim satima.

- Danas posle podne i uveče ponegde se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode: velika količina padavina za kratak vremenski period, pojava grada i kratkotrajno olujni vetar, sa većom verovatnoćom pojave u severnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji.

Na snazi je bilo i hitno upozorenje za Braničevski okrug.

- Oblačnost sa plјuskovima, grmlјavinom, lokalnom pojavom grada i jakog vetra iz Šumadijskog premeštaće se ka Braničevskom okrugu

Nešto ranije važila su hitna upozorenja za Beograd i Kolubarski okrug.

- Oblačnost sa plјuskovima, grmlјavinom, lokalnom pojavom grada i jakog vetra iz okoline Obrenovca premeštaće se ka istočnim delovima Beograda. 

- Oblačnost sa plјuskovima, grmlјavinom, lokalnom pojavom grada i jakog vetra, koja je zahvatila severozapad Zlatiborskog, premeštaće se ka Kolubarskom okrugu - navedeno je.

rhmz, upozorenje Printskrin: hidmet.gov.rs

Takođe, RHMZ je nešto ranije najavio lokalne pljuskove i grmljavinu na području Vojvodine i Zapadne Srbije.

Na području Vojvodine i zapadne Srbije mestimično kiša ili lokalni plјuskovi sa grmlјavinom, uz pojačan vetar u zoni plјuska. Na širem području Beograda u narednih sat vremena kratkotrajna kiša ili plјusak sa grmlјavinom - navedeno je.

U Beogradu je nešto posle 13 sati počeo pljusak, praćen grmljavinom. RHMZ je i za glavni grad izdao najavu.

Kako je i jutros najavljeno, danas se lokalno očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode: velika količina padavina za kratak vremenski period, pojava grada i kratkotrajno olujni vetar - stoji u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Na snazi su danas tri meteolarma - žuti, narandžasti i crveni. Narandžasti je na snazi u Bačkoj, Sremu, Beogradu, Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i na Kosovu i Metohiji, a crveni u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji gde se i očekuju najviše temperature. Žuti će biti samo u Banatu i jugotzapasnoj Srbiji.

U Srbiji prijatnije temperature, lakše se diše

Sutra će Srbija konačno moći da odahne pošto će posle dužeg vremena u većem delu Srbije na snazi biti zeleni meteoalarm, i žuti u krajevima gde se očekuje grmljavina.

Srbija bi danas, tako, trebalo da završi četvrti toplotni talas koji ju je pogodio ovog leta.

Meteorolog Đorđe Đurić upozorio je na kratkotrajno nevreme na svom Fejsbuk profilu.

- U toku poslepodneva hladni front u sklopu premeštanja ciklona preko našeg područja, doneće nam prolazno jače pljuskove sa grmljavinom. Biće uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Ispred hladnog fronta duvaće jak jugozapadni vetar, fenskog efekta, a po prodoru hladnog fronta vetar u skretanju na jak severozapadni.

To će, kako objašnjava, u određenim delovima zemlje usloviti pad temperature.

- Tamo gde je već prošao hladni front (Vojvodina, Podrinje), temperature su od 18 do 20, a u ostataku Srbije su preko 30, na jugu i jugoistoku i do 36 a biće do 38 stepeni. Po prodoru hladnog fronta temperatura će i u ostalim predelima Srbije biti u osetnijem padu, pa ćemo u petak uživati na veoma ugodnih 25 do 30, u Beogradu do 27 stepeni celzijusa, uz umeren severozapadni vetar - naveo je Đurić.

Nevreme i na jugu

Olujno nevreme, praćeno jakim vetrom, pogodilo je danas Peć i okolinu i nanelo znatnu materijalnu štetu u tom gradu.

Olujni vetar je lomio drveće koje je padalo na brojne parkirane automobile i oštetilo ih, preneo je prištinski Reporteri.

Najveća oštećenja nastala su na automobilima parkiranim u blizini Okružne bolnice u Peći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kato

    5. avgust 2021 | 13:23

    Dal je realno da i na ovu temu navlacite ljude da udju u tekst da procitaju?!?

  • Kiza

    5. avgust 2021 | 13:19

    Bilo kod nas u Loznici ništa strašno malo vetra i kiše pre sat vremena

  • Gox

    5. avgust 2021 | 20:27

    Ovde na Nbgd ni kap nije pala koji Beograd mislite ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA