≫ 

Tiodorović potvrdio: Krizni štab preporučio vakcinaciju učenika starijih od 12 godina

Preporuku školama je poslalo Ministarstvo prosvete

  • 58
Vakcina vakcinacija korona dete tinejdzer Foto: Shutterstock

Krizni štab zauzeo je stav da se snažno preporuči vakcinacija učenika starijih od 12 godina, potvrdio je za B92.net član tog tela Branislav Tiodorović.

Na pitanje B92.net da li je dopis Ministarstva prosvete školama koji je dospeo u javnost zasnovan na preporuci Kriznog štaba, Tiodorović je potvrdio da jeste.

Tiodorović napominje da preporuku školama nije poslao Krizni štab, već Ministarstvo prosvete u saradnji sa Institutom Batut.

Podsećamo, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon izjavio je prethodno da je odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina jedino logično rešenje koje vidi za početak školske godine. Prema njegovim rečima, oni koji su primili vakcinu treba da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi.

S tim u vezi oglasio se ministar prosvete Branko Ružić, koji je izjavio da će taj resor odluku o nastavi u novoj školskoj godini doneti konsultujući Krizni štab, ali nije direktno odgovorio na pitanje da li će vakcinisana deca starija od 12 godina ići na nastavu, a ona koja nisu na onlajn nastavi.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će, kao i do sada, u saradnji sa nadležnim institucijama pratiti epidemiološku situaciju u zemlji. Odluka o načinu organizovanja nastave u novoj školskoj godini biće doneta u konsultaciji s Kriznim štabom. U svakom trenutku prioritet su zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih - kazao je za Ružić.

Kako prvi potpredsednik Vlade kaže, školama je poslat dopis.

- Apelovali smo i na škole jučerašnjim dopisom da putem svojih kanala komunikacije informišu roditelje o potencijalnim mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina, na šta su ukazale domaće zdravstvene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, kao i Svetska zdravstvena organizacija, sve u skladu sa preporukom Kriznog štaba. Naglašavam da je intencija dopisa bila isključivo u funkciji informisanja o značaju vakcinacije i preporukama struke, a ne da poziva na obaveznost vakcinacije što kao ministar prosvete ne mogu ni da učinim.

On naglašava da svi treba da slušamo šta struka, odnosno nadležne zdravstvene institucije, kao i resorno Ministarstvo preporučuju, a da je Ministarstvo prosvete jedino u mogućnosti da apeluje, informiše i pomogne opštem cilju.

- Tako škole mogu samo da kroz nastavnička veća, savete roditelja iskoriste mogućnost da obaveste roditelje o potencijalnim modelima vakcinacije i o tome razgovaraju, a posebno je to važno, s obzirom na činjenicu da u javnosti kruže puno dezinformacija koje usporavaju našu borbu protiv virusa kovid 19 - kaže on.

Video: Vakcinisao se Panta Petrović, pećinski čovek iz Pirota

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA