≫ 

Klimatska slika Srbije: Zašto je Beograd pakao, a Negotin raj. Zrenjanin je srpski "zlatni" grad

Najviše oblačnih dana bilo je u Požegi

  • 16
Vremenske prilike u Srbiji, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Niš je najtopliji grad u Srbiji kada se posmatraju maksimalne dnevne temperature izmerene u ovom gradu tokom 2020. godine. Međutim, noću su temperature znatno niže u Nišu, nego u Beogradu, pa kada se sve sabere i oduzme, prema srednjim temperaturama, prestonica Srbije sa 14 stepeni može da se proglasi najtoplijim gradom u Srbiji. Po ovim parametrima, nije daleko ni Negotin.

Podaci iz meteorološkog godišnjaka RHMZ pokazuju i druge meteorološke ekstreme, ali i mape učestalosti i intenziteta određenih pojava širom Srbije.

Tako je, očekivano, najvetrovitiji Vršac. Broj dana sa vetrom većim od 8 bofora bio je čak 82. U proseku, dakle, na svakih 4-5 dana u Vršcu je bio jedan dan sa veoma jakim vetrom. "Najtiši" grad bio je Zaječar, sa 0 takvih dana!

Zaječar je specifičan jer, osim što je najmanje vetrovit, on predstavlja i naš najtmurniji dan. Imao je ukupno 129 tmurnih dana, dok je Surčin imao najmanje takvih dana u celoj zenlji - 82. Logično, pošto je najtmurniji grad, u njemu i najmanje sija sunce... Ukupno sijanje sunca bilo je 1.738,8 časova.

Kada su u pitanju tmurni dani, oni su se više javljali u centralnoj Srbiji, kao i na pešteru.

Najosunčaniji grad je, ubedljivo, Zrenjanin - sa 2.330,1 časa sijanja sunca! Banat je ubedljivo regija sa najviše sunčanih sati, kao i Bačka i Negotin.

Kada su u pitanju hladne tačke u Srbiji, definitivno su to Pešter i Kopaonik. Na tački Karjaukića bunari najniže su srednje minimalne temperature (1,5 stepen), dok je Kopaonik najhladniji kada se uzmu u obzir srednje maksimalne i srednje godišnje temperature.

Na Kopaoniku je bilo i najviše dana sa snežnim pokrivačem (140) i najviše dana sa pojavom mraza (154). Beograd je imao najmanje dana sa pojavom mraza - svega 30.

Inače, najviše snega pada u jugozapadnom delu zemlje, kao i u okolini Vranja. Kada je u pitanju mraz, deo od beograda do Novog Sada uključujući ova dva grada najmanje je bio pokriven mrazom. Generalno, mraz je bio ređa pojava na severozapadu, a češća na jugoistoku Srbije. Manje mraza imali su Loznica i Negotin.

Kikina je bila "najsuvlji" grad u Srbiji. Godišnja suma padavina je bila 472,6 mm, a nije imala nijedan dan sa snežnim pokrivačem.

Najviše padavina bilo je na Kukavici (1.320,8 mm).

Padavina više ima na jugozapadnom delu zemlje, a manje na severoistočnom

Požega je imala najmanje vedrih dana (vedri dani i tmurni dani su dve različite kategorije u Godišnjaku), svega 30. U ovom gradu ubedljivo je najveća i srednja godišnja oblačnost.

Sa druge strane, Negotin ima najviše vedrih dana godišnje (100) i ima najnižu godišnju oblačnost.

Video: Prepoznajte simptome sunčanice i toplotnog udara na vreme i spasićete sebi život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neda

    18. avgust 2021 | 22:08

    Dobar text.."upoznajmo Srbiju"🥰Više ovakvih priča pls!

  • DARKO 100%

    18. avgust 2021 | 21:52

    Klimatska promena je kad ste vi punih dzepova novaca pa mozete da birate destinacije i godisnje doba koje vam odgovara,vi onda kontrolisete klimatske promene

  • Dixi

    19. avgust 2021 | 07:24

    Nista mo nemamo od ovih mapa a ni od netacnih prognoza i visine temperature. Mi smo tj ljudski faktor je unistio sve na zemlji sto se moze unistiti napravio i upotrebljava savremenu tehnologiju i naravno sad nam smeta visoka temperatura .Zemlja puna plastike ,smeca ,i raznih otrova pa naravno sada nam uzvraca milo za drago.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA