≫ 

Očekuje li se pojačan priliv migranata u Srbiju iz Kabula? Do sada je stiglo 30 odsto iz Avganistana

U Bujanovcu je centar trenutno u stanju mirovanja, a u Preševu i Bosilegradu je oko 450 migranata, više od polovine su Avganistanci

  • 25
Ilegalni migranti Foto: Uprava carina

Srbija je na migrantskoj ruti i kroz našu zemlju su prošle stotine hiljada izbeglica. Trenutno je u prihvatnim i centrima za azil oko 4.000 migranata. Centri za prihvat nalaze se u Bujanovcu, Preševu i Bosilegradu, a u Vranju se objekat renovira i tu će biti Centar za azil.

Koordinator za jug Komesarijata za izbeglice i migracije Slobodan Savović kaže da još ne očekuju pojačan priliv migranata zbog aktuelne situacije u Kabulu, prenosi RTS.

U Bujanovcu je centar trenutno u stanju mirovanja, a u Preševu i Bosilegradu je oko 450 migranata, više od polovine su Avganistanci.

Koordinator za jug Komesarijata za izbeglice i migracije Slobodan Savović kaže da još ne očekuju pojačan priliv migranata zbog aktuelne situacije u Kabulu.

- Za sada još ne očekujemo, jer mislimo da je suviše rano. Pratimo situaciju na terenu i bićemo spremni za svaku mogućnost - kaže Savović.

- Migrantima je potrebno par meseci da dođu iz Avganistana u Srbiju, jer u našu zemlju dolaze oni koji su u lošijoj materijalnoj situaciji - tvrdi Savović.

Ističe da je do sada 30 odsto migranata u Srbiji bilo upravo iz Avganistana.

- Što na brojku od milion i po, koliko je po nekim procenama prošlo kroz Srbiju, je ozbiljan broj - dodaje Savović.

Ukoliko dođe do većeg priliva migranata ističe da su spremni za prijem.

U Srbiju od januara stigle 2.874 izbeglice iz Avganistana

U Srbiju su od početka ove godine pristigla 2.874 državljana Avganistana, od kojih je približno 600 dece, uglavnom dečaka bez pratnje, kojima je potrebna posebna zaštita, saopštio je danas UNHCR.

- Trenutno je 1.177 državljana Avganistana smešteno u 13 centara u našoj zemlji, kojima upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije - navodi UNHCR i poziva sve države da izbeglicama omoguće da zatraže sigurnost, bez obzira na status, naglašavajući da bi nemogućnost da to urade dovela u rizik živote velikog broja ljudi.

Prema rečima Frančeske Boneli, predstavnice UNHCR-a u Srbiji, trend dolazaka nije se menjao u proteklim mesecima. Glavni razlozi zbog kojih su napustili Avganistan bili su strah od oružanog sukoba i povrede.

- Naši timovi na terenu u Preševu i Beogradu pomno prate kretanja u regionu. U ovom trenutku ne primećujemo veću učestalost dolazaka državljana Avganistana - trend je stabilan, kao i u proteklim mesecima. Povećani dolazak avganistanskih izbeglica u Srbiju tenutno se ne očekuje imajući u vidu da je kriza najvećim delom unutar zemlje- zaključila je Boneli.

UNHCR podseća da je više od pola miliona civila tokom ove godine raseljeno unutar Avganistana. Žene i deca, kako navode, čine čak 80 odsto od više od 250.000 ljudi koji su od kraja maja bili primorani da napuste svoje domove.

Rastuće nasilje i nesigurnost doveli su do raseljavanja više od 550.000 avganistanskih civila ove godine. Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) smatra da je najvažnije da civili kojima u Avganistanu preti opasnost mogu da zatraže sigurnost, po potrebi i u susednim zemljama. Tim povodom apelovali su na zemlje susede Avganistana da državne granice drže otvorene.

Takođe, UNHCR je zatražio zabranu prisilnog povratka državljana Avganistana.

UNHCR će ostati i pružati humanitarnu pomoć i podršku narodu Avganistana.

Pozdravili su odluku nekoliko zemalja koje su privremeno obustavile deportacije neuspelih azilanata i pozvao sve zemlje da učine isto, da zaustave prisilne povratke državljana Avganistana za koje je ranije utvrđeno da im nije neophodna međunarodna zaštita.

Video: Američka ambasadorka potvrdila privremeno smeštanje izbeglica iz Avganistana u Albaniju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    20. avgust 2021 | 12:50

    Ima li neki migrant a da nije vojno sposoban!? Ima li neka žena, dete, neka porodica? Sve mlađi muškarci! Kako ne kapirate da je sve ovo plan islamizacije Evrope! Menja se demografska slika!

  • Biće toga još

    20. avgust 2021 | 12:51

    Samo ih vi primajte pa ima da bude kuku lele

  • Srpska 🔔🔔🔔

    20. avgust 2021 | 12:48

    Blago nama, stizu teroristi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA