≫ 

Pored vrtića u Subotici niče zgrada, nije radio dva i po meseca: Mališani jutros ulazili kroz tunel

* 11. juna roditelji dobili upozoravajuću poruku * 14. juna rad u vrtiću privremeno obustavljen, deca raspoređena u druge objekte * 17. avgusta stigla dojava o povratku u vrtić * 1. septembra roditelji i deca prošli kroz obezbeđen prolaz

  • 4
Gradilište, vrtić Poletarac, Subotica Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Polaznici vrtića "Poletarac" iz Subotice vratili su se danas u vrtićke prostorije. U proteklih dva i po meseca taj vrtić bio je zatvoren. Deca su iz njega, kako nam je rečeno, evakuisana još 11. juna, da bi se odluka o izmeštanju donela tri dana kasnije. Od 14. juna ove godine, deca su bila raspoređena po ostalim vrtićima Predškolske ustanove "Naša radost", pod čijim se okriljem nalazi i "Poletarac".

Pored vrtića se gradi stambena zgrada, čiji je investitor subotička kompanija "Bomaks". Kako saznajemo iz roditeljske grupe, među njima raste briga za bezbednost dece. Sve je krenulo, ispričala nam je sagovornica koja je želela da ostane anonimna, kada su dobili poruku u Viber grupi. Jedanaestog juna nešto pre 11 časova rečeno im je da dođu po decu. U poruci je navedeno da su deca evakuisana iz dela prostorija iz bezbednosnih razloga. Kako sagovornica Telegrafa tvrdi, objašnjenje su dobili usmeno.

- Rečeno nam je da je napukao zid. Deca su evakuisana sa prvog sprata u prizemlje - kazala nam je navodeći najnovije informacije: - Vaspitačica je sada povukla te reči.

Vrtić Poletarac Subotica Foto: Privatna arhiva

Poziv roditeljima da dođu po decu u grupi delili su sami roditelji međusobno, pozivajući se na ono što su navodno saznali od vaspitača.

- Ukoliko neko ne može odmah da dođe, nije problem, ali je molba da ko može, odmah to uradi. Molba naše vaspitačice - stoji u roditeljskoj viber grupi.

PU "Naša radost": Deca privremeno izmeštena, to je praksa

Kako bismo proverili zbog čega su deca evakuisana sa sprata, a potom razmeštena po ostalim objektima PU "Naša radost", te da li je bezbednost dece ugrožena, obratili smo se i upravi ustanove.

- S obzirom na to da je ustanovljeno da se planiraju zemljani radovi uz sam objekat "Poletarac" na dubini nižoj od kote temelja objekta za 1 metar, doneta je odluka da se preventivno i privremeno izmeste deca iz pomenutog u druge objekte u kojima se pojavila mogućnost izmeštanja dece, jer je jedan broj prostorija u drugim vrtićima mogao da se iskoristi zbog kraja školske godine i godišnjih odmora - navedeno je danas u odgovoru na pitanja Telegrafa.

Tehnički direktor Veljko Vojnić, potpisnik ovih redova, naveo je i da je praksa da se deca privremeno izmeštaju u slučaju radova, te da se to dešava, kako piše, "najmanje dva puta godišnje na raznim našim lokacijama vrtića".

- Dok su deca bila izmeštena objekat vrtića nije pokazao nijedan znak statičke nestabilnosti i pored izvršenja zemljanih radova na susednom građevinskom zemljištu, koji su u međuvremenu okončani, a okončani su i radovi betoniranja temelja i prvih spratova nove konstrukcije, koja sada dodatno podupire i zid vrtića, jer je novi objekat naslonjen na naš objekat.

Izvršenjem ovih radova prestali su i hipotetički razlozi za privremeno i preventivno izmeštanje dece i objekat je od 01. 09. 2021. počeo nesmetano da radi - navedeno je.

Investitor: Zgrada stara, nisu nastale pukotine

Ovim povodom kontaktirali smo i investitora, kompaniji "Bomaks", odakle su poručili da je izgradnja legalna, te da poseduju neophodne dozvole, usput negirajući navode o ugroženoj bezbednosti mališana i napuklim zidovima.

- Urušavanje ne preti niti je pretilo - rekli su iz "Bomaksa" u ranijem razgovoru za Telegraf.rs: - Postoje zapisnik i fotografije kako je objekat izgledao pre početka radnje, da se, ako se išta pojavi, to onda sanira o trošku investitora. Mi imamo kompletnu dokumentaciju, tako da tamo nije pukao ni zid niti išta drugo. To je stara zgrada, ali tokom izgradnje nije došlo do pukotina. Postoji i njihova dokumentacija.

U vezi sa izmeštanjem dece u susedne vrtiće, te privremenom obustavom rada vrtića "Poletarac" kažu da o razlozima mogu samo da spekulišu.

- Zašto ne idu u vrtić? Zato što su verovatno određeni roditelji iz nekakvih interesa, u to ne želim da ulazim, izvršili pritisak na upravu zabavišta, iz njihove perspektive tamo ima kran, prašina... - kazali su iz "Bomaksa".

Gradska inspekcija: Sve po zakonu, nema oštećenja susednih objekata

Ovim povodom kontaktirali smo i građevinsku inspekciju - gradsku  i pokrajinsku. Iz gradske su nam potvrdili da je inspekcija izvršena 4. juna po prijavi građana, sedam dana pre nego što će deca biti evakuisana iz zgrade i deset dana pre prvremene obustave rada. Od pokrajinske inspekcije nismo dobili odgovor.

Gradska inspekcija dalje je navela da je "konstatovano da se radovi izvode po građevinskoj dozvoli i u skladu sa tehničkom dokumentacijom na osnovu koje je izdata građevinska dozvola".

- Nisu uočene nepravilnosti što se tiče organizacije rada na gradilištu i nisu naložene nikakve mere, a za sve navode u prijavi roditelja koji se odnose na prašinu i buku upućeni su na direktora „Naše radosti“ koji je izmestio decu u druge ustanove dok objekat u izgradnji ne bude izgrađen iznad kote terena - stoji u odgovoru subotičkog Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove.

Poručuju i da građevinska inspekcija prati stanje na terenu kao i stanje susednih objekata.

- Do današnjeg dana nismo došli do saznanja da je došlo do oštećenja nekog od susednih objekata - napisali su nam 26. avgusta, odgovarajući na pitanje o napuklom zidu, čime je roditeljima navodno objašnjeno izmeštanje dece.

Prolaz do vrtića - kroz tunel

Kako je sagovornica koja nas je i uputila u pojedinosti u vezi sa radom vrtića  još ispričala, novi krug zabune među roditeljima pokrenut je kada je stiglo obaveštenje o tome da će deca biti vraćena u vrtić 1. septembra. Briga je, opisuje, ponovo počela da raste jer im nije bilo jasno šta se to promenilo od 14. juna, kada je odlučeno da se u vrtić neće ići.

- U utorak 17. avgusta nama stiže od vaspitačica da su dobile rešenje, ali bez potpisa, bez pečata. Samo nam je poslata poruka da se deca vraćaju u vrtić. Tu smo se mi pobunili, tražili sastanak sa direktorom. Samo je stavljen visok zid, ali ništa nije urađeno - rekla nam je.

Prenosi nam i atmosferu sa ranije održanog sastanka.

- Na sastanku sa direktorom rečeno nam je da verovatno do 1. septembra svi moraju da se vrate u stari vrtić, zbog obima posla, zbog toga što se u septembru sva deca vraćaju u vrtić. Već je tada sugerisao da može da pošalje svu decu kući ako ne bude našao rešenje jer je reč o vanrednoj situaciji - kazala nam je.

Video: Tunel obezbeđuje prolazak dece do vrtića u Subotici

Prema najnovijim informacijama, deca su danas krenula u vrtić i rešenje ih je zateklo. Prolaz do vrtića je natkriven. Deca prolaze kroz svojevrstan tunel. Zbog čega je postavljen ukoliko im bezbednost  nije ugrožena danas smo još jednom probali da proverimo sa upravom predškolske ustanove i investitorom. Iz vrtića je stigao odgovor: odluka doneta preventivno.

- Sam zaštitni tunel je predložio da izvede i izveo investitor novog objekta u cilju sprečavanja da bilo kakav predmet, koji bi mogao da odskoči sa objekta u izgradnji dođe u dodir sa korisnicima ili zaposlenima u vrtiću, koji ulaze ili izlaze iz vrtića. Taj tip zaštitnih objekata je uobičajen kada se izvode radovi u gusto naseljenim zonama ili u blizini trotoara i drugih komunikacija - saopštili su.

Video: Buknuo požar u vrtiću u Vlasotincu, hitno evakuisano 147 dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    1. septembar 2021 | 19:52

    Zgražavam se kada čitam ovakve tračeve.

  • Supermen

    2. septembar 2021 | 07:03

    Bitno je da postoje neophodne dozvole a sve drugo pod noge gazi.

  • Lela

    1. septembar 2021 | 21:21

    Sramota sta rade i prihvataju u Nasa Radost sto ne pisete kako od igralista na Prozivci oduzeli za izgradnju doma zdravlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA