≫ 

Sa pecanja, ručka, iz kupatila i u pidžami: Hit priče i mesta odakle su se đaci javljali onlajn

Ali, dok se smejemo, ne smemo da zaboravimo da škola nije šala, a časovi nisu vreme za igru

  • 8
Young Boy Studies lying on the bed computer smartphone dečak uči učenje smartfon kompjuter Javljali su se i iz kreveta, kada se tek probude, Foto: Shutterstock

Koliko su đaci zaista naučili tokom onlajn nastave - pitanje je na koje će se odgovori sami dati u narednom periodu. Ako pitate nastavnike, dobićete gotovo jednoglasan odgovor: onlajn nastavu malo ko je ozbiljno shvatio.

Neki od nastavnika pristali su da nam kroz anegdote dočaraju kako je to izgledalo. I bilo je, blago rečeno, urnebesno. Ali dok se smejemo, ne smemo da zaboravimo da škola nije šala, a časovi nisu vreme za igru.

To nije shvatio jedan osnovac iz škole kod Zrenjanina. Na čas srpskog javio se, ni manje ni više, nego sedeći za trpezarijskim stolom, gde je u tom trenutku sekao šunku.

- Pa šta radiš to, Petre? Kakva je to šunka, pitala sam ga vrlo ozbiljna i bogami u šoku. Petar me je pogledao jednako zbunjen i rekao: "Ali nastavnice, vreme je ručku, ja moram da jedem" - prepričava nam svoj onlajn čas jedna profesorka srpskog.

Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da je bilo raznih primera, jer su se đaci javljali odasvuda, a najmanje iz svoje sobe.

- Najupečatljiviji mi je bio primer moje koleginice kojoj se đak javio sa pecanja. Kada ga je pitala za to, on je rekao da ne peca, da samo sedi pored reke, ali nastavnica je bila uporna. "Vidim ti štapove za pecanje iza leđa", odbrusila mu je. Međutim, koliko god prekorevali đake, oni nisu mogli ozbiljno da shvate onlajn nastavu - navodi Jović.

Javljali se u pidžami, neumiveni i pospani

Bilo je slučajeva i da se deca jave direktno iz kreveta, kad tek ustanu, onako neumiveni i polupospani.

- Da, bilo je i takvih primera. Jave se iz kreveta, u pidžami, ali kažu da je sve u redu jer su spremni za čas - ispričao nam je Srđan Ognjanović, bivši direktor Matematičke gimnazije koji sada predaje u jednoj privatnoj školi.

Učenici su onlajn nastavu shvatali kao raspust. Neki su čak iskoristili situaciju da rade i da se u pauzama jave na čas.

- Bilo je onih koji su radili fizičke poslove, pa naprave pauzu da bi odslušali onlajn čas. A u pozadini se vide mašine i alat. Svačega je bilo. Javljali su se iz kupatila i iz kuhinje. Neki su pohađali čas dok se češljaju ili dok jedu - priča nam Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Telegraf je i tokom prošle školske godine pisao o sličnim primerima.  Jedan dečak nije mogao da izdrži jer su svi u kući jeli uštipke, a on je morao da sluša čas.

"Moj šestak se uzvrpoljio, vidim nešto nije baš, baš. Inače je dobar đak, vredan. Pitam ga: "Ima li problema?". Kaže: "Ma jok, nego majka napravila uštipke i svi jedu, ništa meni neće ostat', a meki k'o duša" - ispričala je tada jedna nastavnica. 

A nekada su nastavnice morale i roditelje da utišavaju.

Nastavnici utišavali roditelje đaka

"Nekoliko puta sam na jednom času zamolila đaka da utiša mamu jer je uporno vikala iz kuhinje i dozivala ukućane da jedu. On je zatvorio vrata od sobe, par puta rekao mami da je na času i da bude tiša, ali se opet čulo njeno dozivanje"...

Srećom, ove školske godine Tutin je jedina opština u Srbiji u kojoj će nastava početi onlajn, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Dodaje se da će se u srednjim školama u 15 lokalnih samouprava nastava odvijati po kombinovanom modelu, dolaskom u učionice i nastavom na daljinu preko interneta, dok će odeljenja biti podeljena u grupe. Mesta u kojima će se u prvoj sedmici septembra primenjivati ovaj model su Novi Pazar, Preševo, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija i Bojnik.

U svim ostalim mestima u Srbiji, kako je navedeno, u prvoj sedmici septembra u svim srednjim i osnovnim školama nastava će se odvijati neposredno, uz puno prisustvo đaka i poštovanje epidemioloških mera.

Video: Kruži snimak kako da odgovarate na online nastavi a da vas nastavnici ne uhvate da varate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    31. avgust 2021 | 07:47

    Nema veze odakle se neko javi ako je aktivan na času i ako sluša nastavu. Ali ima veze što je većinu nastavnika mrzelo da drže čas a neki nisu hteli iz inata. Jedino se nastavnik geografije potrudio da im predaje i deca su stvarno bila aktivna na času. Znači, online nastava nije toliko loša nego su nam nastavnici lenji!!!

  • Pančevac

    31. avgust 2021 | 08:49

    Kvalitet škole se ne ogleda u tome koliko su se deca namučila i izgubila vremena. Ove diskusije su slične kao i one o služenju vojnog roka. Ono dete, i naravno nastavnik, koji su želeli da rade imali su mnogo više mogućnosti i uspeha nego klasično. Ko je očekivao da mu škola disciplinuje i čuva dete taj je teško razočaran. Ali isti taj će i nakon škole hteti da mu vojska ili ko već obavi taj posao.

  • Ssss

    31. avgust 2021 | 09:23

    Kao studentu odgovarala mi je online nastava maksimalno. Nema gubljenja vremena u prevozu, stignes jednostavno mnogo vise stvari da uradis. Takodje mnogo je mirnije nego na klasicnim predavanjima, pa mozes lepo da saslusas izlaganje profesora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA