≫ 

Patriotizam ili nacionalizam? Rodoljubi ili huligani? Novosađani podeljeni nakon "farbanja" Limana

Komšije su podelile mišljenja, a trobojke osvetlilo prvo septembarsko sunce

  • 9
Srpska zastava Foto: Shutterstock

Naselje Liman u Novom Sadu osvanulo je u crveno-plavo-belim bojama. Međutim, ma kako rodoljubima ove tri boje grejale srce i dušu, neki su postavili pitanja da li se ono mora iskazivati sprejom.

Komšije su podelile mišljenja, a trobojke osvetlilo prvo septembarsko sunce.

- Nije tražena, niti data saglasnost stambene zajednice da nam se prekreči zgrada. Niko od stanara nije bio pitan, a zaista nije problem u motivu zastave koliko u činjenici da je nešto urađeno preko noći, bez našeg znanja, a troškove sanacije naših uništenih fasada bi sada trebalo da snosimo mi stanari - navodi jedna od građanki, čiji je identitet poznat redakciji 021.

I ranije je, prilikom ovakvih poduhvata u gradovima Srbije bilo kritika da je reč o huliganizmu, skrnavljenju fasada, a ne o patritoizmu. U Novom Sadu treba dodati i nacionalni element, budući da je reč o severu Srbije, višenacionalnom prostoru.

Šta kažu propisi?

Spoljni izgled zgrade, uključujući fasadu, bliže uređuje Odluka o uređenju grada Novog Sada, prema kojoj "uredno stanje spoljnih delova zgrade podrazumeva da ti delovi nisu oštećeni, zaprljani, ispisani, iscrtani, izlepljeni plakatima, odnosno da na drugi način svojim izgledom ne narušavaju opštu uređenost Grada". Takođe, o urednom stanju fasade treba da se staraju stanari u zgradi.

Prema dimenzijama i profilu ovih "umetničkih dela", isti bi se svrstavali u murale. Za oslikavanje murala u Novom Sadu mora postojati dozvola posebne komisije koju formira grad, ali je poslednjih godina retko kada zabeleženo da iko za crtanje murala traži dozvolu Grada.

U svakom slučaju, pomenuta Odluka o uređenju grada propisuje da "u cilju zaštite opšteg uređenja Grada nije dozvoljeno: pisanje grafita, crtanje ili neki drugi vid naruživanja ili uništavanja spoljnih delova zgrada, javnih površina ili urbanog mobilijara, komunalnih objekata i objekata i uređaja".

Video: Delije patriotskim pesama o Kosovu najavile opsadu Kovilova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    1. septembar 2021 | 22:37

    Jel zivimo u Srbiji !? Samo farbaj,druge zemlje se dice svojom zastavom....a nas kao sramota. Kome se ne svidja nek ide....

  • Liber

    1. septembar 2021 | 21:43

    Verujem da 90% tih patriJota koji besprizorno ljudima saraju zgrade nisu ni vojsku sluzili.sve to treba tretirati kao huliganizam

  • Nale

    1. septembar 2021 | 22:49

    Ko još veruje čankovom 021?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA