≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Divote iz Stopanje: Vrte se prasići i jagnjići na ražnju, jedna lepotica golim rukama komada pečenje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po pečenjerama poštuju propise od 50 odsto popunjenosti

  • 9

Ovogodišnju „Stopanjsku pečenjijadu" zvanično je danas otvorila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović zajedno sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk.

Selo Stopanja, na magistralnom putu između Kruševca i Trstenika, ima najveći broj pečenjara po glavi stanovnika u Srbiji.

Retko koji putnik može da odoli mirisima prasećeg i jagnjećeg pečenja, a ovu tradiciju održava osam pečenjara.

Pečenjijada u Stopanji održava se po četvrti put. Pre dve godine je za dva dana ugostila više od 20.000 posetilaca, ali je prošle bila otkazana zbog epidemije korone.

Slavoljub Poljaković iz Stopanje kaže da je ove godine za 50 odsto manje gostiju u odnosu prethodne.

- Prasića je dovoljno, ali manje je gostiju. Već prvo veče, nije kao ranijih godina. Mlado, lepo i taze pečenje. To je recept za pečenje - rekao je Poljaković za Tanjug.

Nikola Binić kaže da su gosti poprilično zahtevni kada traže pečenje, jer svako traži nešto različito, ali da na kraju svima udovolje.

- Naravno da postoji recept, ali on se plaća. Prvo morate da probate da vidite kakvo je pečenje. Možda i ''provalite'' - kaže Binić.


Vladimir Jevtić, direktor Turističke organizacije Trstenik kaže za Tanjug da su pre početka manifestacije morali da preduzmu epidemijske mere i da se to odrazilo na broj posetilaca ove godine.

- I pored najave i dobrog programa, možemo da kažemo da je primetan pad posetilaca. Preduzeli smo sve epidemijske mere u smislu nošenja maski i fizičke distance. I po samim pečenjarama se poštuju propisi od 50 odsto popunjenosti - naglasio je Jevtić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    5. septembar 2021 | 15:51

    Ljudi moji moram vam nešto reći iz Zagreba sam,a već41 g.živim u Beogradu,žena mi iz Šumadije.Kao mladi zet odemo u selo i bila žetva pšenice.Znate kako je u selu svako svakom pomaže,ja nosio džakove žita,kako koju njivu kombajn završi domaćini iznose pečenje praseće kao duša ja doručkovao i ručao jedno 10 puta taj dan.Narod u selu kaže dobar onaj zet Prodanov,ali brate ima apetit i od tada volim praseće pečenje.Pozdrav za Stopanju.

  • Hana

    5. septembar 2021 | 08:01

    Ma samo daj narodu rostilj da zdere, a sve ostalo nije bitno.

  • Maja

    5. septembar 2021 | 07:11

    A Korona a mere zabrane rukavice maska. Ništa bitno da lepotica kida meso golim prljavim rukama. Punim kovida. A možda je i meso zaraženo.i uostalom nije lepotica ja sam lepša. Državi reaguj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA