• 1

"Konačno da i meni neko poveri nešto na čuvanje": Srpski osuđenici u zatvoru dobili azil za pse

Ovakav program imaju još samo dva zatvora u Evropi

 • 1
Psi lutalice

Foto: Pixabay.com

U Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici dešava se nešto što se može videti samo u još dva zatvora u Evropi, na velikom imanju koje se nalazi preko puta visokih zidina zatvora.

Umesto tišine i škripe kapija, čuje se lavež pasa, ali i galop konja lipicanera i to autohtonog roda, koji je nastao u ovom zavodu posle Drugog svetskog rata. U blizini su i boksovi sa nemačkim i belgijskim ovčarima koji se koriste kao službeni psi u sklopu odgajivačnice koja ovde postoji već 50 godina, piše mitrovica.info.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odlučila je da uvede ovaj program, program azila za pse, jer je u drugim zatvorima, posebno u američkim u kojima osuđena lica služe najduže kazne, pokazao najbolje rezultate u pogledu razvijanja pozitivnih osećanja i ponašanja kod osoba koje prođu ovaj program.

Ovde je napravljen azil za pse. Konačno i meni neko nešto da poveri na čuvanje… Osećaj je neverovatan, mogu da brinem o ovim kucama – kratko se obratio jedan od osuđenika dok je hranio psa.

Od pre četiri godine u KPZ u Sremskoj Mitrovici primenjuje se jedan od najboljih programa resocijalizacije i to kroz obuku osuđenih lica uz pomoć pasa. Posle završenog programa dobijaju sertifikat koji im omogućuje da rade u uzgajivačnicama, azilima i pansionima za pse. Prednost je što na uverenju ne piše gde su ga stekli. Program traje 10 nedelja, sa teorijskom i praktičnom obukom.

Privodim obuku kraju i zadovoljan sam što sam naučio puno novih stvari i obnovio neko staro znanje odranije o psima. Posle ove obuke i isteka kazne sigurno ću se baviti psima – rekao je osuđenik D. Š.

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici, Foto: uiks.mpravde.gov.rs

Prema njegovim rečima, “kazna mu je mnogo lakše pala od kada radi sa psima u azilu, jer se oseća mnogo bolje i korisnije”. Ono što nas je još zateklo i u usti mah obradovalo jesu deca koja su bila na posedu KPZ Sremska Mitrovica. Za naše domaćine to i nije novost, jer je od juna ove godine započet program rada sa decom sa posebnim potrebama, a koja u azilu provode vreme sa kucama koje su prošle obuku.

Deca imaju mogućnost da hrane pse, maze ih, igraju se sa njima, šetaju ih na povocu, izvode osnovne komande koje su psi prethodno savladali sa našim instruktorima – objašnjavaju naši domaćini iz KPZ.

I upravo to se videlo u narednim minutima, deca ozarenih lica koja vreme provode u društvu pasa. Njihovi roditelji i profesori iz škole “Radivoj Popović” puni su hvale za sve zaposlene u KPZ Sremska Mitrovica, jer je deci data mogućnost da kvalitetno provedu vreme družeći se sa umiljatim i ljupkim kucama koje mogu da postanu i njihovi kućni ljubimci. Često se dešava da osuđenici i njihove porodice tokom programa usvoje pse koje su obučavali, što ukazuje na obostranu emotivnu povezanost.

Program je višestruko koristan imajući u vidu i da je sam grad zahvaljujući azilu prepolovio novčana sredstva koja su do 2017. godine isplaćivana za odštete građanima zbog ujeda pasa lutalica.

Zbog dobrih rezultata u KPZ u Sremskoj Mitrovici, program je počeo da se sprovodi i u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, a trebalo bi da krene i u KPZ za maloletnike u Valjevu, jer je cilj da se ovaj vid tretmana usmeri na mlade štićenike kako bi im se pomoglo da usvoje prihvatljive obrasce ponašanja. Program su i u ovoj ustanovi finansijski podržali Misija OEBS-a u Srbiji i nemačka nevladina organizacija “Help”, sa kojom Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ima odličnu saradnju od 2014. godine u više programa resocijalizacije i obuke osuđenika na deficitarnim zanimanjima.

Do sada je 80 osuđenika steklo sertifikate u kojima ne piše da su stečeni tokom izdržavanja kazne, kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija po isteku kazne, a bivšim osuđenicima omogućilo da što lakše nađu posao. Azil za pse u KPZ u Sremskoj Mitrovici ima kapacitet za smeštaj 300 pasa, a mesečno se udomi desetak. Psi koji se dovode u azil su u velikom broju u zapuštenom stanju i potrebno im je medicinsko zbrinjavanje i lečenje povreda ili oboljenja koja su dobila tokom boravka na ulici.

Ponosni smo što su svetski mediji preneli vest o programu u KPZ Sremska Mitrovica – najvećem zatvoru u Srbiji, ali i na Balkanu. O programu resocijalizacije uz pomoć pasa pisali su “Njujork tajms”, “Dejli mejl”… Našao se u vestima na agenciji Asošijeted pres i francuskoj televiziji “Frans 24” – objašnjavaju domaćini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DARKO 100%

  7. septembar 2021 | 19:36

  Terapija koja ce sigurno nekom pomoci i naterati da svati zivot na neki ispravan nacin

  12
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA