≫ 

"Prvi put u životu sam video tako velikog pauka": Posle Palanke, "osoliki" primećen i u Umčarima

Većina paukova ima toliko slab usni aparat da ne može da probije kožu čoveka i da ga ujede * Otrov onih koji mogu da probiju kožu je, u najvećem broju slučajeva, potpuno bezopasan za čoveka ili izazove samo lokalnu reakciju

  • 2
Pauk, Umčari, osoliki pauk Pauk iz Umčara, Foto: Telegraf

Posle vesti da je naš čitalac u Smederevskoj Palanci slikao osolikog pauka, koji, kako mu i ime kaže, podseća na osu, javio nam se čitalac iz Umčara, naselja u beogradskoj opštini Grocka, i poslao fotografiju pauka kog je uslikao sa spoljne strane prozora. 

Kako nam je rekao, prvi put u životu je video toliko velikog pauka.

- Bio mi je zanimljiv, pa sam pitao neke drugare da li znaju koja je ovo vrsta. Niko nije znao da mi kaže - kaže čitalac za Telegraf i napominje da je nekoliko dana pošto je uslikao pauka video i tekst o sličnom "stvorenju" iz Smederevske Palanke i pomislio da je to ista vrsta.

Da je reč o osolikom pauku potvrdila nam je i Gordana Grbić, arahnolog. Kako kaže, s obzirom na to da je napravio mrežu sa spoljne strane prozora, "lepo se smestio, pa neće biti letećih insekata".

Prema njenim rečima, pauk nije agresivan i nije opasan.

- Svi paukovi su otrovni, jer imaju otrovne žlezde. Otrov im služi za lov. Ali, većina ima toliko slab usni aparat da ne može da probije kožu čoveka i da ga ujede. One vrste koje mogu, njihov otrov je, u najvećem broju slučajeva, potpuno bezopasan za čoveka ili izazove samo lokalnu reakciju. Bol na mestu ujeda, otok, crvenilo. Kao da vas je ujela pčela ili osa - navodi arahnolog.

Prema njenim rečima, moguće su i alergijske reakcije, koje mogu biti jače, kao i kod ujeda pčele, ali to zavisi od čoveka kog je pauk ujeo.

Međutim, ono što je mnogo važnije, navodi Gordana Grbić, je činjenica da pauk može da kontroliše da li će da ispusti otrov.

- Tako da i ako vas ujede ne znači da vam je nešto ubrizgao, nego samo da vas je upozorio - navodi stručnjak.

Žive širom sveta

Kako su ranije rekli za Telegraf iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, osoliki pauk plete okruglu mrežu i naseljava centralnu i severnu Evropu, severnu Afriku, delove Azije i Azorska ostrva. Njihov otrov nije smrtonosan za ljude. Rod Argiope uključuje prilično velike pauke koji često imaju upadljivo obojen stomak. Ovi pauci žive širom sveta. Većina zemalja u tropskoj ili umerenoj klimi ima jednu ili više vrsta sličnog izgleda. Dodaju da ženka ovog pauka ima žute, crno-bele pruge, baš kao i obična osa.

Noge su, takođe, prugaste. Mužjak je manji i bledo braon. Pauk plete spiralnu mrežu u krug u zoru ili sumrak, najčešće u visokoj travi ili niskom grmlju neposredno iznad zemlje. Mreža ima karakterističnu belu, široku cik-cak traku koja se proteže po sredini.

Video: Da zaplačeš koliko su slatki: Bebe Šar Peja u borbi sa velikim opasnim paukom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Videla

    11. septembar 2021 | 06:30

    Sam ga samo jednom pre 42 godine u Opovackoj sumi i kao dete sam bila fascinirana jarko zutom bojom .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA