≫ 

Najavljeno čišćenje preko 500 divljih deponija: "Udarac po džepu najbolja mera protiv zagađenja"

U okolini Valjeva registrovano je 14, a u Pirotu čak 19 divljih smetlišta

  • 5

Oko 3500 smetlišta i divljih deponija trenutno postoji u Srbiji, neke su od procena. Ipak, tokom septembra biće očišćeno 500 divljih deponija u 43 grada i opštine, najvaljeno je iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Samo u Pirotu je registrovano 19 divljih deponija, na kojima se uglavnom baca kabasti otpad. Ukoliko nesavesne građane, inspekcija ne zatekne na licu mesta, nemoguće ih je kazniti, javlja RTS.

- Mi imamo veći broj deponija na obodu grada i imamo specifikaciju potrebnih sredstava. Mi smo ove godine konkurisali kod resoronog ministarstva zaštite životne sredine za sredstva, na žalost nismo dobili sredstva - kaže Bojan Pešić, iz gradske uprave Pirot.

Kako je navedeno, iznad Pirota ima zvanična lokacija na kojoj je dozvoljeno odlaganje čvrstog otpada. Međutim, ne retko, slični prizori, mogu se videti u samom gradu i to pored kontejnera.

U okolini Valjeva, od 14 crnih ekoloških tačaka, planirano je da se ukloni 7 divljih deponija.

- Prolaze ljudi, teraju pune prikolice, a ko je to, ja ne znam.

Za razliku od Pirota, Valjevo je dobilo sredstva od resornog ministarstva.

- Uklanjanjem tih deponija, uklonićemo oko 320 tona smeća, koje se prostire na oko 225 metara kvadratnih. Vrednost ugovora koji smo potpisali sa ministarstvom za taj projekat iznosi milion i 165 hiljada dinara - navodi Nemanja Petrović, zamenik gradonačelnik Valjeva.

Decenijama se neodgovorno bacanje otpada, podvodilo pod naše naravi. Iskustva nekih evropskih zemalja, kazuju da se čišćenje savesti, najbolje obavi udarcem po novčaniku. Posle plaćene kazne, svako će dobro razmisliti, gde će i kako bacati đubre.

Video: Poražavajući prizor s Divčbara: Nikla deponija na čuvenom srpskom turističkom mestu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoltan

    11. septembar 2021 | 08:39

    Pravi patriota nikad ne razbacuje smeće po svojoj zemlji gde živi sa svojom porodicom...Sve je do mentaliteta i do politike države..Pogledajte kako rade Nemci i drugi na zapadu pa primenite njihov sistem i biće sve drugačije.

  • Ja

    11. septembar 2021 | 09:17

    Ispod pancevackog mosta gde je romsko naselje je strasno pogotvo sto je to par kilometara od centra, i uglavnom kad prodjete zapaljeno je djubre, gume i taj smrad se siri ka karaburmi i visnjici....i godinama niko ne reaguje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA