≫ 

"Samoća je najveća dosada": U selu Koprivna, među vukovima, opstaju još samo dva domaćinstva

Selo Koprivna nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini u Zlatiborskom okrugu

  • 0
selo, korpivna Foto: Printskrin/RTS

Na najvišoj nadmorskoj visini u Zlatiborskom okrugu, stotinak metara ispod najvišeg vrha Jadovnika, na 1.734 metra, nalazi se selo Koprivna. Ovde su opstala još samo dva domaćinstva Slovića koji se žurno spremaju za zimu, iako još traje leto.

Retke goste dočekuju širokim osmehom i toplom dobrodošlicom, a kažu, bili smo im i "batlji": prinove u štali i kod jednih i kod drugih Slovića, te je u našu čast Stoja spremila redak jadovnički specijalitet, sir zvani končić ili rasteža, prenosi RTS.

- Savijam ga kutlačom dosta dokle se ono već dobro ujedini, posle malo rukama. Naravno, operem ruke i rukama malo i posle ga rastežem postepeno. Od 10 litara - kilo i po, recimo najviše ovog sira, ne može više da izađe - objašnjava Stoja Slović.

Kako kaže, sir zato i nije za prodaju, za kupce sprema sir u kriškama, i kaže jesenji je najbolji kada je u mleku najviše masnoće, pa je gotovo kao kajmak. Ona i muž brinu o deset goveda i tri teleta, Blažo sa majkom o petnaestoro. I jedni i drugi imaju konje, bez kojih gotovo ne mogu nikuda.

- Ima dana kada je baš potrebniji nego ikakvo auto i sredstvo. Zimi su veliki snegovi, a isti koristim i za ga vuču, privučem drva, poneki plast - navodi Blažo Slović.

Kaže ima i vukova.

- Vodim računa, izađem kad mi odu tamo na ono brdo, idem ja više puta, sedim gore i pazim, bude i štete, ponekad tele - dodaje Dragoslav Slović.

Od stoke mogu da žive, ali ne i da se obogate.

- Četiri godine ja gledam onog vola do osam tovara i šta uzmem - hiljadu evra. Pa kakva je to para, a koliko je sve ostalo poskupilo? Pa zar nismo tuđa sluga, pa zato je sve napustilo i otišlo - ističe Stoja.

O putu, koji je kažu prokopan u Titovo vreme, a sada zalivadio, više i ne pričaju, nego žure da do Mitrovdana ostave sena, napune štale, ambare i ostave. I ipak ne bi nigde sa Jadovničkog platoa dok ih zdravlje služi.

- Samoća je najveća dosada, to je veliki problem, ali dva dobra ne možeš sastaviti - poručuje Božo.

Ako ih kakva slabost ne stigne zimus, radi su nam opet na proleće, da im pokažemo priču o njima jer, sem crnogorskog, drugog televizijskog signala nemaju.

Video: Vlasnici ih ostavili, ovi ljudi ih spasili: Izvukli na desetine životinja iz požara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA