≫ 

Ružić otkrio koliko je dece zaraženo, a koliko nastavnika: "Situacija uopšte nije alarmantna"

Kako kaže ministar, ne razmišlja se o prekidanju obrazovno-vaspitnog rada

  • 19
Dete deca škola ranac maska ulica Foto: Tanjug/AP

Nastava u školama po "semafor" modelu nije propala i situacija uopšte nije alarmantna, poručio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i dodao da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski.

On je, odgovarajući na pitanje novinara ispred Instituta "Torlak" u kome je primio treću dozu vakcine protiv kovida, rekao da se ni na koji način ne razmišlja o prekidanju obrazovno-vaspitnog rada na regularan način.

- Trenutno stanje je realno i to je refleksija raznih godišnjih odmora i odlazaka na more, ali obrazovni sistem i dalje pokazuje najviši stepen rezistentnosti - istakao je Ružić.

Ministar je rekao i da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski.

- Što se tiče dece, to je ispod jedan odsto, a kod zaposlenih u prosveti, nastavnog i vanstavnog osoblja, to je nekih 1,3 ili 1,4 odsto. To je podatak od pre tri dana - rekao je Ružić.

Kako je rekao, dosta toga se pojavljuje na društvenim mrežama, gde postoji, kaže, mnogo nejasnoća. Istakao je da će "semafor" model biti inoviran u skladu sa situacijom na terenu i da će danas imati sastanak sa predstavnicima Instituta "Batut", kako bi se utvrdilo na koji način će se to učiniti.

- Ne očekujem preterane probleme, ali vakcinacija je jedini lek - naglasio je Ružić.

Od danas će se u srednjim školama u 40 lokalnih samouprava sprovoditi onlajn nastava, a na pitanje da li su škole spremne, ministar odgovara potvrdno i ističe da već takvo iskustvo imaju od prošle godine.

Kaže i da je vakcinisano oko 52 odsto prosvetnih radnika, te izrazio nadu da će se uskoro dostići broj od 57-58 odsto.

- Ali ni to ne znači mnogo, nije dovoljno. Smatram da je najvažnije da svi shvate koliko je važno biti odgovoran i solidaran - rekao je Ružić.

Kada je reč o pojedinim peticijama koje su se pojavile u javnosti, a koje se odnose na to da učenici u školama ne bi trebalo da nose maske, Ružić naglašava da o tome brine Institut "Batut", čiji ljudi su, dodaje, stručnjaci.

- Ta peticija nije ni prva ni poslednja. Situacija je procenjena od strane stručnjaka i to je nešto što će važiti u skladu sa preporukom. Imaćemo tokom nedelje redovne sastanke i videćemo šta ćemo dalje odlučiti - naveo je Ružić.

Direktor Druge ekonomske škole Dejan Nedić rekao je da su škole najbezbednija mesta za boravak i naveo da je u toj obrazovnoj ustanovi od 1.200 učenika, zaraženo sedmoro njih.

On je rekao da se u školama moraju poštovati uputstva zdravstvenog dela i pozvao sve kolege, nastavnike i mlade da prime vakcinu protiv kovida.

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović naglasio je odgovaran odnos, naročito prema deci i dodao da je za sve lakše da se nastava odvija u školama.

Ministar Ružić i direktori beogradskih škola, Bjelanović i Nedić danas su u Institutu "Torlak" primili treću dozu vakcine protiv virusa korona.

Video: Nastava u Srbiji će se održavati po 3 modela zbog korone: Ružić objasnio koji su i kako će izgledati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Profa

    13. septembar 2021 | 11:57

    Neko laze ministre! Nikad vise pozitivne dece plus neodgovorni roditelji salju bolesnu decu u skolu, i nece da ih testiraju.

  • Mladost, Novi Beograd

    13. septembar 2021 | 12:36

    U nasoj skoli je haos, mnogo odeljenja je preslo na online i niko nista, barem da nas obaveste kao roditelje...

  • Dzon Lok

    13. septembar 2021 | 12:24

    U skolu mora da se ide al ne pod ovim ne humanim uslovima! Casovi trebaju da budu skraćeni i da se ide svaki dan po grupama a ne ovako nagurati po 30ucenika u ucionice od po 50kv!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA