• 39

Nova pravila za škole od ponedeljka: Ovo je nova formula za prelazak na onlajn i kombinovanu nastavu

, Telegraf

Nova pravila relaskiraće mere za prelazam onlajn nastavu

 • 39
Škole škola đaci učenici Francuska

Foto: Tanjug/AP

Nova pravila za škole od ponedeljka! Posle brojnih modela o kojima je bilo reči, prevagnuo je ovaj, potvrđeno je Telegrafu u Ministartsvu prosvete.

Kada odeljenje ima više od 16 učenika, a ima dva obolela đaka, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model. Ako u ovim grupama oboli još đaka, makar to bio i samo jedan više, odeljenje prelazi na onlajn nastavu. Odeljenja sa 16 učenika i manje, prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze korona virusom.

U školama kruži još od ponedeljka informacija da će se na kombinovanu i onlajn nastavu prelaziti sa četvoro zaraženih učenika. Ipak, u Ministarstvu su naveli za Telegraf da se taj model neće sprovesti.

- Da, čuli smo još ranije da se sprema nova mera, odnosno da će prag zaraženih đaka za prelazak na kombinovani ili onlajn model povećati na četvoro - ispričala je za Telegraf.rs Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ministar prosvete Branko Ružić je još jednom apelovao na ličnu odgovornost svih i pozvao građane na vakcinaciju. "Ako ne dođemo do 70 i 75 odsto vakcinisanih, vrtećemo se u krug. Krajnje je vreme da se neke stvari preseku", rekao je Ružić. Ministar je rekao da još uvek nije alarmantna situacija u školama, kada je reč o broju zaražene dece, jer ne prelazi 0,54 odsto, a kod zaposlenih ne prelazi 1,2 odsto.

Kako je rekao, važno je da se već na sledećoj sednici Kriznog štaba u skladu sa preporukama lekara donesu i neke druge mere koje će relaksirati ove negativne efekte povećanog broja zaraženih zbog godišnjih odmora.

Kaže da je do utorka bilo 4.400 zaražene dece u školama, što je 0,54 odsto, što nije samo u jednoj školi ili odeljenja.

"Nema alarmantne situacije", naglasio je Ružić.

Kaže da je danas doneta odluka za reper koji bi trebalo da bude kriterijum na nivou lokalne samuprave, koji se tiče škola, jeste da granica bude 1,5 odsto zaražene školske dece, a četiri kod nastavnog i vannastavnog osoblja.

Ružić je napomenuo da ukupno ima 1,1 miliona dece u školskom sistemu.

Na pitanje kako komentariše to što su pojedini direktori najavili da će tražiti opravdanje i ako jedno dete izostane sa nastave, ministar je rekao da se neopravdano odsustvo sa nastave smatra prekršajem i da je zakonom definisana odgovornost roditeljima da obaveste o izostanku dece, kao i da direktor može da definiše neka pravila kada je izostanak jedan ili dva dana uz jasno obrazloženje roditelja, dok za sve ostalo mora da postoji nalaz lekara.

To što su najavili pojedini direktori - proverićemo, kazao je Ružić.

Ističe da je cilj da nastava funkcioniše na redovan način, kao i da smatra da oni koji su vakcinisani ne treba da budu diskriminisani, zbog čega je u toku i priprema uvođenje kovid sertifikata.

To je jedino logično rešenje i treba da podignemo nivo vakicnisanih.

Video: Kruži snimak kako da odgovarate na online nastavi a da vas nastavnici ne uhvate da varate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mig

  Ne znam kako je u drugim gradovima,ali u Kš...u osnovnoj skoli u 1 odeljenju zaraze se 2 ucenika. Na online prelazi zarazeni djak,drug iz klupe i ko sedi ispred njega?! A sto sa drugom decom ide na odmor i do kuce..to nema veze. A ni zarazeni broj đaka se ne prijavljuje. Direktori kriju,da ne bi skola presla na online da bi se uvlacili vlasti... Pa to je za svaku "pohvalu"...! Ne lazite narod vise o broju zarazene dece,dispanzeri su puni,a u skole normalno se ide i dalje!

  5
  0

  Podelite komentar

 • Marko

  Iz priloženog se vidi da briga o deci ne postoji, kao ni zdrav razum. Sve što oni "donose" za cilj ima vakcinaciju, a zašto, kad vakcina ne štiti od korone, vakcinisani prenose zarazu, vakcina nije odobrena, a iz našeg okruženja i sami vidimo da vakcinisani imaju užasne nuspojave, kao i iznenadne smrti... sve se to radi po nalogu s polja...

  11
  0

  Podelite komentar

 • Marko

  Izrael ima 98% vakcinisanih pa se vrte u krug... što ne pomenu taj primer....

  4
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima