• 50

Nova odluka: I prvaci će ići na onlajn i kombinovanu nastavu, ovo su 2 slučaja kada ostaju kod kuće

, Telegraf

Kako su Telegrafu potvrdili u Ministarstvu, nove mere odnose se na sve razrede

 • 50
Đaci prvaci, đak prvak, osnovna škola, majka vodi decu u školu

Foto: Shutterstock

Mere za prelazak na onlajn i kombinovanu nastavu, koje su se do sada primenjivale za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za srednjoškolce, važe i za najmlađe školarce, potvrdili su Telegrafu u Ministarstvu prosvete.

To znači da će prvaci, drugaci, trećaci i četvrtaci takođe morati da uče od kuće u sledećim slučajevima:

- Ako se u odeljenju koje ima 17 i više učenika, dvoje zaraze koronom, to odeljenje se deli na dve grupe i prelazi na kombinovanu nastavu 14 dana.

- Ako se potom u nekoj od ovih grupa još troje đaka zarazi koronom, onda samo ta grupa prelazi na onlajn nastavu na 10 dana.

Za odeljenja koja imaju do 16 đaka, situacija je sledeća: ukoliko bude troje pozitivnih na kovid 19, to odeljenje prelazi na onlajn nastavu.

Kako su Telegrafu potvrdili u Ministarstvu, nove mere odnosiće se na sve razrede.

- Sve navedeno u odluci Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, primenjuje se u oba ciklusa obrazovanja i vaspitanja - kažu u Ministarstvu.

Roditelji, inače, u ovoj školskoj godini više nemaju mogućnost izbora da li će decu da šalju u školske klupe ili ne, već učenje onlajn mogu da zatraže samo na osnovu preporuke lekara.

Iz Ministarstva su naknadno saopštili da je odluka o prelasku na onlajn nastavu, ukoliko je u odeljenju zaraženo više učenika,važila i prošle školske godine za učenike svih razreda.

- Dakle, nije reč o novini u odnosu na prošlu godinu. U odluci Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola koja je doneta u petak, 17. septembra precizirani su kriterijumi za organizovanje nastave u situacijama kada se pojave slučajevi infekcije Кovid kod učenika u istom odeljenju - podsetili su u Ministarstvu prosvete.

Video: Veru se o drvo zarad obrazovanja: Nemaju domet u kućama, pa vise satima kako bi nešto naučili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ezra

  A da decu posaljemo na stadione, hale i sale za svadbe u krstenja jedino tamo nema zaraze

  5
  1

  Podelite komentar

 • Koks

  S početka ovih događanja,činilo se da su deca pošteđena,međutim vremenom je sve više jasno da toga neće biti i da deca odjednom predstavljaju opasnost za širenje ovog misterioznog virusa,koga ne može niko da uhvati ni za glavu,ni za rep.Deca odlaze u školu, ne samo da bi učila,već i da bi stekla veštine socijalizacije i života u kolektivu,tj.da bi interakcijom sa vršnjacima mogla zdravo i pravilno da odrastaju i upoznaju svet.Sada im je sve uskraćeno i ispreturano,pa izgleda kao da se to nikoga odjednom ne tiče,sem roditelja čiji životi su takođe zapleteni ograničenjima,obavezama i strahovima.Kakvo društvo i život treba da iznedre sva ova nova pravila,zabrane,dozvole.Izgleda da treba očekivati dozvolu ili instrukciju za sve segmente života,i to na dnevnom nivou.To prerasta u nehumanost i promenu celokupnog ljudskog ponašanja.

  6
  2

  Podelite komentar

 • Bačvan

  Znaci nema skole već gledanje rts-a? A ko ce da mi cuva decu? Moram dati otkaz da bi cuvao decu jer nemam ih kome ostaviti a jos nisu dovoljno velika sama da budu kući. Jedini izvor prihoda da bacim da bi dete nesto naucilo gledajući rts... Uzeo kredit da bi deci platio knjige, spremio garderobu i ostalo a pri tome jos i kiriju da platim. Pa dobro, neka me isteraju na ulicu kad ne platim kiriju, neka banka salje izvrsitelje zbog kredita nema veze, bitno je da mi deca znaju kako se sabira sa jabukama. I da, sutra ce da mi posalju socijalne radnike da mi oduzmu decu jer nemaju uslova za zivot... Ili da pitam ovog ministra za savet,deluje mi kao "razuman"covek

  8
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima