"Kao i Novak Đoković, i Matija je sada naš": Mlađani violinista, ponos Užica, osvojio više od 40 nagrada

Sa pet godina Matija je postao đak Škole za muzičke talente u Ćupriji u klasi profesora Dragutina Mladenovića

  • 0
Matija Spasojević, Užice, violinista Foto: Facebook/UŽICE - OGLASNA TABLA

Najperspektivniji i najtalentovaniji mladi violinista u Srbiji, Užičanin Matija Spasojević (16) ima osvojenih više od 40 međunarodnih nagrada. U čast svog grada Užica i njegovu čast, pored srpske trobojke u školi za muzičke talente, postavljena je i zastava grada Užica, navodi Užice oglasna tabla.

Sa pet godina Matija je postao đak Škole za muzičke talente u Ćupriji u klasi profesora Dragutina Mladenovića. U istoriji škole najmlađi je đak i najmlađi diplomac škole u klasi profesora Miloša Čorlije. Posle šest meseci sviranja na violini, Matija je otišao na međunarodno takmičenje i osvjio  prvo mesto.

Matija je dobitnik Svetosavskog dukata od Fondacije "Dobar glas" i Ministarstva prosvete, opštinskih priznanja, povelja i višegodišnjih pohvala za podsticaj kulture grada Beograda, Ćuprije i Arilja. Stipendista je prvog ranga Ministarstva omladine i sporta, prosvete i kulture. Dobitnik je i majstorskih instrumenata za ostvarene rezultate.

Od nagrada koje je osvojio su najvažnije: "Peimavera", Bjeljina, Republika Srpska, prvo mesto 2021; prvo mesto, Zlatni grand pri "Ohridski biseri",Ohrid, Makedonija 2014; prvo mesto "STRINGFEST"Sremska Mitrovica 2010, 2011, 2012, 2015, 2017, 2019; prvo mesto Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2021. godine. Prvo mesto na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019. godine; prvo mesto "Međunarodno takmičenje" Petar Konjović, Beograd, 2013.

Član je "Esyo", Internacionalnog evropskog orkestra mladih talenata u Italiji i "Art linka", orkestra u Beogradu i mnogi drugih orkestara i kamernih sastava.

Učestvovao je, među ostalima, na majstorskim kursevima Stefana Milenkovića, Romana Simovića, Miroslava Pavlovića, koncert majstora beogradske filharmonije. Marije Misite, maestra Jovana Kolundžije.

Kako je neko napisao u komentarima, u kojima se osim "Bravo" i "Svaka čast" izdvajaju i "kao i Novak Đoković, i Matija je sada naš". "Prvi put čujem za njega, a čuo sam za neku Soraju, Staniju... One sigurno sviraju bolje od njega".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA