≫ 

Ona je legenda Univerziteta u NS, ne da studentima da odustanu: Autorka Aleksinog zakona i dobitnica nagrada

Jedno vreme je dolazila na fakultet i samo da podrži one koji su smatrali da im je amajlija i da će uz njeno prisustvo položiti i druge ispite

  • 6
Dragana Ćorić, studenti Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Studenti pred njom nemaju tremu. Ne tresu im se noge, ne zamuckuju. Ne plaše se akademskog šamara, onog hladnog momenta kada vam profesor u ruke vraća indeks bez upisane ocene. "Kolega... drugi put". Ne - ona je heroj motivacije, žena koja neće ubiti, već probuditi motivaciju, profesor koji ne obara studente "kao kruške" već im pomaže da završe put kojim su krenuli - put učenja i znanja.

Dragana Ćorić, profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu, zato je s pravom legenda novosadskog Univerziteta, a i šire. Kod nje ispit ne položi samo onaj koji u tom trenutku zaista ne zna. Ostalima nije dozvoljeno da odustanu. I ne samo to, nije im dozvoljeno da sa njenog ispita i časa odu potišteni, bezvoljni, zbunjeni. Profesorka Ćorić za studente je, kada treba, i prijatelj, podrška, oslonac.

- Odustajanje od polaganja ispita je češće nego što bi se očekivalo. Manji broj njih, prema mom iskustvu, odustaje zbog toga „što nisu dovoljno dobro naučili“. Onda im obično odgovorim da se učenje ne meri na litar, metar i kilogram, i da ako su iole prošli to pitanje jednom ili dva puta, ostanu da sede nad tim konceptom koji pišu, prozivaću druge kandidate, imaju vremena da razmisle... - priča čuvena profesorka.

Puno je situacija koje će zauvek pamtiti, koje je potresu ne samo kao profesora, već i čoveka. Jedna studentkinja je usred ispita dobila napad panike, praćen plačem i nekontrolisanim drhtanjem jer nečega nije mogla da se seti.

- Ukočila se i nije mogla da govori. Potpuno sam prekinula sve druge radnje na ispitu, prozivanje novih studenata, i posvetila se njoj da je vratim nazad. Trajalo je više od pola sata. Nakon ispita, koji je ipak uspešno završila, priznala je da nema podršku u porodici da nastavi studije, i da je tog dana ispraćena na ispit sa rečenicom „šta ideš, i ovako ništa od tebe“ - priseća se Dragana Ćorić.

"Dolazila sam kao amajlija i kad su druge ispite polagali"

Sa tim studentima i kasnije ostaje povezana. Tako joj je jedna studentkinja, sa kojom je radila na posebnom načinu učenja, i koja se nakon duže pauze vratila na studije, uletela na ispit i s vrata povikala "profesorice, položila saaam" i skočila da je zagrli.

Bilo je, kaže, i situacija sa studentima, koji su kao muškarci teški na suzama i na pokazivanju svojih reakcija, ali su zato ti momenti njoj jednako dirljivi.

- Na ispitima u toku roka, barem jednu do dve ovakvih situacija imam. I van ispitnih rokova, opet skoro svakodnevno, pošto su moja vrata uvek otvorena, sigurno sa bar dvoje do četvoro studenata dnevno imam sličnu komunikaciju - kaže ona.

Najintenzivnija javljanja bila su tokom vanrednog stanja prošle godine. Neki studenti su se izdržavali radom u kafićima i na drugim mestima koja su zbog korone prestala da rade. Njihovo više nije bilo „samo da sede i da uče“ nego su imali i ozbiljne egzistencijalne krize, priča nam profesorka.

- Emotivne krize, nakon smrti bliske osobe, ili raskid duge veze utiču na njihov rad, jer studiranje je jedan od aspekata njihovog života, dok je nama nastavnicima jedini u kojima ih posmatramo. A oni nisu samo studenti, mi gledamo suženu sliku - poručuje Ćorić.

Jedno vreme je čak grupi studenata bila amajlija. Kada je vide da ulazi na fakultet tog dana kada imaju ispit, znaju da će položiti.

- Tako smo se nekada i dogovarali da, iako nemam obaveza na fakultetu, tih dana kada imaju ispite dođem, da me vide. I to je to, polagali su ispite bez problema - priseća se kroz osmeh.

"Najponosnija sam na stare studente koji se vrate"

Najponosnija je na stare studente koji se vrate na studije. I kada posle 10 prijavljivanja ispita i neizlaženja konačno izađu.

- Kada svaki put pobede sebe. Kada diplomiraju i nastave dalje. Tada sam najponosnija profesorka - kaže ona. Njen poziv, dodaje, nije posao od 8 do 16 sati.

- Svoj posao, svoja istraživanja kao i svoj rad sa studentima nosim svuda sa sobom. Bila sam blagoslovena sa sjajnih dvoje razrednih starešina tokom školovanja, i sa još nekoliko nastavnika koji su ponekad verovali više u mene nego što sam ja samoj sebi verovala. Njihova vera u mene me je dovela dovde. Zato ja sada uzvraćam i verujem u svoje studente, jer ih vidim kao ljude, ne samo kao brojeve indeksa na ispitnom zapisniku. Uvek to radim - zaključuje omiljena profesorka.

Profesorka Dragana Ćorić prava je žena zmaj. Ona je autorka Aleksinog zakona i dobitnica Oktobarske nagrade Novog Sada za 2014. godinu. Jedan je od deset najboljih mladih pravnika u Republici Srbiji 2007. godine i jedna od 10 najboljih i najinspirativnijih profesora Novosadskog univerziteta, tokom manifestacije "Noć istraživača". Trenutno je predložena za novembarsku povelju Novog Sada.

Video: Omiljeni profesor na internetu: Koristi obe ruke simultano i pravi idealnu simetriju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA