≫ 

Miholjsko leto sa temperaturama do 30 stepeni: Još ćemo nositi letnje krpice, bar još 15 dana

Velike su šanse da temperature budu visoke za ovo doba godine u naredne tri nedelje

  • 0
Beba, jesen, dete Foto: Shutterstock.

Otopljene karakteristično za Miholjsko leto, sa temperaturom od 25 stepeni i više, obeležiće prvu polovinu oktobra, prognoziraju meteorolozi.

Procena je da će narednih 15 do 20 dana temperature biti iznad proseka za ovo doba godine, i da ćemo sve do oko 20. oktobra imati vreme slično letnjem.

Do ovonedeljene promene, tačnije do pogoršanja došlo je posle sunčanog i toplog vikenda, i prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, jutarnje temperature će biti znatno više sa vrednostima na severu Srbije, u Vojvodini i u Beogradu do 18 stepeni Celzijusovih, dok će na jugu i jugoistoku Srbije jutro zbog vedrijeg vremena biti i dalje hladno, uz temperature oko sedam stepeni.

Za sredu Đurić najavljuje suvo i promenjivo oblačno vreme, u četvrtak, poslednjeg dana septembra, kišovito u većem delu zemlje.

Beograd, lepo vreme, jesen Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Maksimalna temperatura od srede do petka biće od 17 do 23 stepena, u Beogradu od 18 do 20. Prosečna maksimalna temperatura za poslednje dane septembra je od 20 do 24 stepena, pa možemo da zaključimo da će maksimalne temperature još u ponedeljak biti iznad prosečnih vrednosti. Potom će u utorak opasti na normalne, a tokom srede i četvrtka očekuju se temperature i za koji stepen ispod prosečnih - navodi meteorolog.

U petak će, dodaje vreme biti suvo.

- Narednog vikenda biće pretežno sunčano i toplije, uz maksimalne temperature oko prosečnih vrednosti za početak oktobra i to uglavnom od 19 do 23 stepena - najavio je Đorđe Đurić.

Tokom prvih 7 do 10 dana oktobra očekuje se umereno toplo vreme, uz temperature iznad 20 stepeni, a oko 5. oktobra bilo bi najtoplije sa vrednostima i iznad 25 stepeni Celzijusovih, jer bi ciklon u svom prednjem delu uslovljavao južna strujanja i priliv tople vazdušne mase do i preko našeg područja.

- Prema trenutnim prognozama, poslednji dani septembra biće obeleženi promenljivim i svežijim vremenom, a prva dekada oktobra suvim, stabilnim i toplim vremenom - poručuje.

Naredne tri nedelje temperatura iznad proseka

Gostujući na TV Prva, meteorolog Nedeljko Todorović je najavio još sunčanih dana sa letnjim temperaturama.

- Oblaci i kiša trajaće do petka, a prvih pet, šest dana oktobra se očekuje tipično Miholjsko leto i porast temperature. Jedino u košavskom području bi moglo biti vetra, u južnom Banatu. Očekuje se oko 25 stepeni - rekao je Todorović i dodao da novo zahlađenje, u vidu oblačne varijante, možemo očekivati oko 8. oktobra.

Iz Instituta za meteorologiju su poručili da smo i dalje na klackalici. Vladimir Đurđević iz Instituta navodi za RTS da su najveće šanse da naredne tri nedelje vreme bude iznad proseka za ovo doba godine.

- I dalje su u opciji temperature koje su bliže 30 stepeni. Prerano je da kažemo kakav će biti oktobar, ali najveće šanse su da će naredne tri nedelje temperature biti iznad proseka - zaključio je Đurđević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA