≫ 

Još koji dan uživamo u suncu, pa nam stiže zahlađenje: Kakvo će vreme biti u oktobru

Meteorolog Nedeljko Todorović istakao je da će oktobar da bude prosečan

  • 0
Kiša sunce vreme Foto: Shutterstock

Aktuelne vremenske prilike uobičajene su za našu klimu pri čemu postoje neke male varijacije iz decenije u deceniju, ali nema suštinskih promena, izjavio je meteorolog Nedeljko Todorović.

On navodi da će narednih dana biti toplo, ali da već od srede sledi pad temperature, kao i da će oktobar da bude prosečan.

- Pretpostavljam da će krajem oktobra i u novembru biti više kiše. Ali, sada u oktobru počinju i prvi mrazevi, magla po kotlinama, počinje košava da duva. To su sve karakteristile oktobra i novembra. Svaka sezona je priča za sebe i neuhvatljivo je za prognozu - rekao je Todorović za RTS.

On je kao primer da nema suštinskih promena klime naveo učestalost pojave sušnih i toplih leta, dodajući da se njihova učestalost menja približno na svakih 35 godina.

- Poslednjih 30 godina bili smo u jednom periodu kada je bila češća pojava ekstremno toplih leta. Pa šezdesetih i sedamdesetih je bila retka pojava tih ekstremno toplih leta - kazao je Todorović.

On ističe da na to utiče pre svega cirkulacija okeanske vode u Atlantiku i Pacifiku.

- Tu se ponavlja jedna cikličnost od približno tih 35 godina i utiče na temperaturu vazduha, jer je Evropa pod uticajem vazduha sa Atlantika. Pored toga utiče i energija Sunca. Imali smo u prvoj polovini prošlog veka jedan period od 30 do 35 godina pojavu toplih leta - kazao je Todorović.

Napominje da je u Beogradu ovo leto po srednjim temperaturama zauzelo treće ili četvrto mesto u nizu od stotinak godina.

- Ovog leta je zabeležena u Beogradu maksimalna temperatura od 40 stepeni, što je pozicija između 12. i 15. mesta. Broj dana sa temperaturama od preko 35 stepeni je bio 19, što zauzima šesto mesto na toj rang listi. Taj isti broj dana - 19, zabeležen je i 1921. godine - rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, najveće amplitude u našem klimatu su u proleće i jesen, ali to je u Beogradu malo ublaženo, jer je Beograd, kako navodi, toplotno ostrvo zbog saobraćaja, grejanja itd.

Video: Pao prvi sneg u Srbiji ove godine: Na Kopaoniku počelo da veje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA