≫ 

"One su buduće žene, majke, one rađaju": Karić čestitao Međunarodni dan devojčica

Polna diskriminacija spada u najdublje i najžilavije vidove brutalnog gaženja elementarnih ljudskih prava, primitivizma i licemerja, podseća Karić

  • 0
Bogoljub Karić Foto: Privatna arhiva

Danas se obeležava Međunarodni dan devojčica i uveden je 2011. godine kao globalni datum kako za isticanje prava devojčica tako i prepreka za sve loše pojave na koje one tokom života nailaze. One su buduće žene, majke, one rađaju i obnavljaju ljudski rod i sama reč porodica je ženskog roda, poručuje sa svog Fejsbuk profila Bogoljub Karić. 

"Ljubav, sreća, sloga, budućnost - reči su ženskog roda. Domovina, sloboda, pravda, jednakost, demokratija, solidarnost - imenice su ženskog roda i snaga je ženskog roda. Ne može biti slučajno da su tolike važne reči kojima imenujemo same osnove života i postojanja, kao i naše temeljne vrednosti - gotovo po pravilu - ženskog roda."

One su inspiracija mnogih umetnika, one su tvorci mnogih dostignuća, borci u ratu i miru, one su pokretačka snaga svakog civilizovanog društva. Ali i pored svega svedoci smo paganskih običaja u nekim zemljama gde su devojčice žrtve na razne načine. U drugim pak sredinama su predmet zlostavljanja ili im je raznim predrasudama oduzeto pravo na školovanje, druženje, odabir partnera, učešće u društvenom i socijalnom životu određene zajednice, jednostavno u mnogim segmentima društva devojčice su diskriminisane. Evropa zahteva određene kriterijume i insistira na rodnoj ravnopravnosti, ali to u realnom smislu je više slovo na papiru.

Polna diskriminacija spada u najdublje i najžilavije vidove brutalnog gaženja elementarnih ljudskih prava, primitivizma i licemerja. Zato moramo početi od svoje porodice, gde se usvajaju norme ponašanja,da brigu o ženskoj deci stavimo na visoku lestvicu prioriteta.

Time postižemo da buduće generacije znaju šta je ravnopravnost polova i poštovanje naših ćerki, unuka, sestara i svih devojčica uopšte. One su buduće majke, vredne radnice, uspešne i voljene žene, stub svakog društva. U našoj porodici se posebno vodi računa o vaspitanju naših ćerki i unuka, jer znamo koliko su dragocene. Vaša snaga je potrebna Srbiji, potrebna je svakoj državi i svakom društvu. Srećan vam praznik drage naše male princeze.

Vaši Milanka i Bogoljub sa porodicom Karić."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA