• 19

Mala pobeda za Marinu, diskriminisanu na prijemnom: Ministarstvo traži rešenje za učenike ometene u razvoju

, Telegraf

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navelo je da će da preduzme niz mera, kako bi se omogućilo deci sa smetnjama u razvoju da upisuju srednje umetničke škole

 • 19
Marina Samardžić

Foto: Privatna arhiva

Marina Samardžić iz Požarevca je devojčica sa Daunovim sindromom, koja ove godine nije uspela da upiše muzičku školu zbog neprilagođenosti prijemnog ispita. Marininu priču pratimo od maja, a njen kraj se još ne nazire u potpunosti.

Kako je Telegraf. ranije pisao, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti istakla je da je u slučaju ove devojčice bilo diskriminacije. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ipak su tvrdili da diskriminacije nije bilo.

Kako nije položila prijemni ispit za školu koju toliko voli jer su pred nju stavljeni zadaci kakve u životu nije radila, Marini je kao "rešenje" problema zdravstvarna komisija po službenoj dužnosti dodelila cvećarska školu, koju ona ne sme da pohađa.

- Marina ima kontaktni dermatitis, ona sa cvećem ne bi smela da radi. Takođe, ona ne može ni da dođe do te škole, jer je daleko. Mi je jesmo upisali u tu školu, jer smo tako morali da uradimo, ali se tamo nismo ni pojavili i ispisali smo je. Čak i da je upisana našom voljom, ima pravo da ide u dve škole, kao druga deca. Njena razredna je rekla da nas razume, kao i da samo u tom odeljenju ima troje dece koja se školuju po inkluzivnom modelu - rekla je za Telegraf.rs prošlog meseca Marinina majka.

I dok je ministarstvo istaklo da je sve urađeno po zakonu, te da nije bilo diskriminacije, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti tvrdila je drugačije.

Između ostalog, poverenica je takođe pozvala Ministarstvo da, u saradnji sa Školom za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Stevan Mokranjac" u Požarevcu, omogući da kandidati sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji su završili osnovnu školu po IOP2 i koji su polagali prijemni ispit za upis u tu muzičku školu u maju 2021. godine, a kojima je bilo potrebno prilagođavanje sadržaja, ponovo polažu prijemni ispit u skladu sa potrebama za pružanje podrške u odnosu na sadržaj i način sprovođenja prijemnog ispita.

Šta se promenilo od tada?

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti uputila je Marininim roditeljima dopis 27. septembra, u kom je saopštila da je uputila Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporuku mera od 19. jula, o kojoj je naš portal pisao.

Kako navodi Poverenica, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ju je obavestilo dopisom od 13. septembra o aktivnostima koje planira radi postupanja u skladu sa preporukom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

U dopisu u koji je redakcija portala Telegaf.rs imala uvid je, između ostalog, navedeno da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, preduzeti niz mera.

Organizovaće se sastanak sa predstavnicima Zajednice muzičkih škola, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih i Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju, na kojem će razmotriti sadržaj prijemnog ispita za srednju muzičku školu u odnosu na to da li svi delovi prijemnog ispita proveravaju posebne muzičke sposobnosti.

Razmotriće distribuciju bodova na delovima prijemnog ispita kako bi provera posebnih sposobnosti bila precizniji instrument za procenu talenta i nadarenosti  za muziku.

Razmotriće Pravilnik o upisu u srednju školu u cilju unapređivanja delova koji se odnose na upis u školu učenika sa smetnjama u razvoju koji ss obrazuju po IOP-u.

Pripremiće poseban dopis srednjim umetničkim školama u vezi sa načinom prilagođavanja prijemnog ispita i procedura upisa učenika sa smetnjama u razvoju u srednju školu i pripreme učenika iz osetljivih grupa za prijemni ispit.

Preko nadležne školske uprave kontaktiraće roditelje koji su podneli pritužbe Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i inicirati razgovor o nastavku školovanja u nekoj od srednjih škola, uz uključivanje učenice u vannastavne aktivnosti u muzičkoj školi.

Razmotriće mogućnost da škola tokom školske godine organizuje pripremu učenika za ponovno polaganje prijemnog ispita iduće godine, a takođe će, u saradnji sa Agencijom za kvalifikacije tražiti rešenje za umetničko obrazovanje u domenu umetničkih trogodišnjih zanata za koje nije potrebna posebna sklonost i polaganje prijemnih ispita, a koji bi bili odgovor na povećano interesovanje učenika koji osnovno obrazovanje završavaju po IOP2 i kojima je sklonost ka umetnosti, i likovnoj i muzičkoj, jača strana.

Mala pobeda za Marinu

"Neke borbe su teške i dugačke, ali sigurni smo u jedno - da će istina uvek, ali bukvalno uvek, da pobedi. U ovom gradu postoji jedna devojčica Marina koja je ujedinila celu Srbiju, a iza nje je stala njena porodica i dokazali smo da niko nema prvo da išta uskrati detetu ometenom u razvoju. Bog sve vidi, a nama je srce puno. Znate zašto? Zato što nikad niko više neće zabraniti detetu ometenom u razvoju da ide u umetničku školu i da neguje svoj talenat", napisao je na svom Fejsbuk profilu Marinin brat Nikola i dodao da se u praksi tako bori  za nekoga koga mnogo voliš.

On je i stakao da je za porodicu Samardžić dan kada im je stigao dopis kao praznik, ali i mnogima koji neće morati da prolaze kroz ono kroz šta je Marina prošla.

"Umetničke škole će zahvaljujući ovome dobiti mnogo jedinstvane talentovane dece", napisao je Nikola.

Marinina i Nikolina majka Dragana za Telegraf.rs kaže da je zadovoljna reakcijom Poverenice i da je "ona jedina prapoznala težinu situacije u kojoj se Marina našla.

Video: Vuk (20) ima Daunov sindrom, odlično masira ali je još bolji učitelj šaha: Proveli smo dan sa njim

- Ipak, još nismo dobili nikakvo obaveštenje od Ministarstva ovome što piše u dokumentu Poverenice i mislim da je krajnje vreme da urade ono što su obećali na početku cele ove priče, a to je daće da nađu adekvatno rešenje za Marinu kako bi mogla da nastavi da se školuje u muzičkoj školi - objašnjava majka i dodaje da Marina još ne ide u školu.

Ističe da je porodica "stava da u celom procesu ima mnogo propusta.

- Čekamo i dalje. Iako se čini da je ovo konačno, još se ništa nije  realizovalo u praksi i i dalje se odlaže - zaključuje Dragana.

Podsetimo, marini su prilagođeni uslovi za polaganje prijemnog ispita, u smislu da ima odgovarajuću stolicu i pravo na pratioca, ali ne i sam sadržaj prijemnog ispita. Kako su pravila polaganja promenjena svega mesec dana pred prijemi, Marina, kao dete sa Daunovim sindromom, nije mogla za tako kratko vreme da nauči nešto što nije čula ni videla u svom životu. Ona je ipak izašla na prijemni, ali ga nije položila.

Video: Zbog genetske bolesti su rekli da neće moći da se bavi sportom: A ona je postala šampionka!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Iz ličnog iskustva

  Davno, kao mlad profesor, naivno sam pitala psihologa škole koliko dece se upisuje u specijalno odeljenje. Odgovor je bio "do 2%, kao u ostalim skolama". Dakle, bitno je da ne bodemo oči. Osim toga, potrebna je saglasnost roditelja. Inkluzija to nije rešila, jer većina dece sa problemom uopšte ne može da prati redovnu nastavu, koliko god je prilagodjavali. Samo se opterećuju nastavnici, koji nisu stručni za rad sa tom decom, a zapostavljaju ostala deca. I sve se to radi zbog nerealnih ambicija roditelja, a ne dečijih. I mnogo manje košta. Toj deci trebaju posebne škole, obučeni nastavnici, i osposobljavanje za zivot. I mogućnost da razvijaju svoje talente, ali na način prilagođen njima.

  17
  0

  Podelite komentar

 • Sloba

  Prosto u svim umetničkim školama mora biti mesta i za ovu decu.Otvorite odsek u srednjoj skoli za decu ometenu u razvoji ili invalidnu i taj odsek uredite po inklizivnom modelu.Kada zavrse pisace da su zavrsila srednju skolu odsek taj i taj ali ce imati pravo na željeno obrazovanje i ono za koje imaju dar.Ko sme da kaze gde je granica ovoj deci i da tako olako kaze da roditelji prihvate njihova ogranicenja, pa i slikar Van Gogh je bio "čudan" ali je najveci umetnik u istoriji.

  5
  10

  Podelite komentar

 • Dragan Marinkovic

  Npr. Zakonom odrediti da u svakom odeljenju umetnickih zanata, budu dostupna tri mesta za decu kojoj je potrebno vise paznje . Oni citav zivot idu u kreativne radionice.Zasto im uskratiti njihovu ljubav, kreativnost, zivot i obrazovanje. Moze se...Ima mesta za sve,sve je manje dece u Srbiji. U ostalom...koliko sumnjivih diploma ima ,,visokih skola,, na bitnim pozicijama? Zato se ne sme uskratiti pravo obrazovanje onima koji hoce da se skoluju. Za mene su uvek bili stub drustva prosvetni radnici,mislim da oni treba najvise da se bore za ovakav slucaj. Zao mi je sto su tihi,sto se nasa najveca i jedina pamet ne cuje.

  6
  8

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima