≫ 

Kontrola kovid propusnica od subote, kažnjavanje od ponedeljka: Doneta još jedna odluka

Cilj uvođenja kovid propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije

DJ žurka splav noćni izlazak, izlasci party

Foto: Pixabay

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa nadležnim službama u vezi sa uvođenjem kovid propusnica. Na sastanku je bilo reči o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba kao i o datumu početka primene ove mere, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. septembra. U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem. Ova odluka je doneta da bi se dalo dodatno vreme ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata.

Cilj uvođenja kovid propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana.

Na današnjoj sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

Iz Vlade podsećaju da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima. Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine.

U Republici Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina kineska vakcina Sinofarm, ruska vakcina Sputnjik V kao i vakcine proizvođača Fajzer i Astra Zeneka. Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

Video: Kako da za 5 minuta izvadite kovid propusnicu: Kompletno video uputstvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cure

    21. oktobar 2021 | 15:37

    Pa bre necu izinata da se vakcinisem pa nek sutra bre crknem..

  • Brundova osveta

    21. oktobar 2021 | 17:15

    "Cilj je iskljucivo zastita zdravlja svih stanovnika".Haha.Otkad to rezim brine za nase zdravlje.Moje zdravlje nije njihovoa svojina vec moja.Dalje, ako stvarno brine za zdravlje stanovnika zasto se odrasli i deca lece SMS porukama dok se proces promene pola finansira iz Republickog zdravstvenog osiguranja?Taj fond pune poreski obveznici.Srp istine sece sve pred sobom.

  • Goran

    21. oktobar 2021 | 17:02

    Samo mi nije jasno šta se desi nama srbima ,pa mi smo važili za jedan pametan i inteligentan narod a vidi sad ovo ,ovi se sprdaju sa narodom ovo je smešno šta ovi stručnjaci rade,samo prepisuju od ovih sa zapada valjalo to ili ne nema veze .Kakve crne propusnice samo zamazuju oči ovim ljudima što su se vakcinisali,evo moj brat ima koronu dajte njemu propusnicu ,mučenik primio dva fajzera ,upala pluća ,ja sam preležao pa se nisam vakcinisao niti nameravam.Kakve crne propusnice svi se zaražavaju i umiru i vakcinisani i ne vakcinisani ,bolje da se pitate kako se za dve godine niko od političara ne zarazi i ne umre ,a odgovorno tvrdim da se niko od njih ne pridržava nikakvih mera .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA