• 31

Tiodorović o onlajn nastavi: Broj obolelih možda i veći, ne testiraju se sva deca

, Telegraf

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović istakao je da je medicinski deo Kriznog štaba podržao kolege pedijatre koji su predložili barem desetodnevni onlajn sistem za sve škole

Ktizni štab

Foto: ATA images

Odluka Ministarstva prosvete da od ponedeljka ne bude uvedena onlajn nastava iznenadila je mnoge roditelje i profesore, ali i članove Kriznog štaba, s obzirom na to da je virus došao i među školsku decu. Više od 20 odsto pozitivnih ima manje od 20 godina, što znači da tu grupaciju čine osnovci i srednjoškolci. Za to vreme, studenti nastavu prate onlajn, a prisustvuju samo vežbama.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović istakao je u uključenju na tv Prva da je medicinski deo Kriznog štaba podržao kolege pedijatre koji su predložili barem desetodnevni onlajn sistem za sve škole.

- Međutim, tim koji o tome odlučuje, koji je u sastavu eksperata Ministarstva prosvete i Batuta, na osnovu podataka kojima raspolažu je odlučio da kombinovana nastava bude samo u srednjim školama u Beogradu, Nišu, Vrnjačkoj Banji i Šapcu. Skrećemo pažnju da podaci kojima raspolažemo nisu potpuni i da je situacija na terenu drugačija jer se ne testiraju sva deca. Ne prijavljuje se sve za šta je jasno da su obolela deca, tako da smo u situaciji da moramo da tvrdimo da ima više obolelih nego što je zvanično prijavljeno, to može da bude i duplo više. Pođimo od toga da se prijavljuje da deca dolaze sa simptomima, da ih roditelji šalju u školu jer nemaju drugi način da to reše, što dovodi u opasnost i tu dece i one koji su sa njima u odeljenju - rekao je epidemiolog.

On je dodao da je Krizni štab skrenuo pažnju Ministarstvu prosvete da postoji vrlo važan elemenat, a to je da se obrati pažnja da li postoje svi uslovi da, kada u odeljenju ima više od 30-35 učenika - da li nose masku, da li je moguće rastojanje, kako se ponašaju na časovima fizičke kulture.

- Jeste, onlajn nastava, koliko god bila dobro organizovana, ne može da zameni živu reč i ono što je potrebno da škola ispunjava ne samo obrazovnu, već i socijalnu i vaspitnu ulogu. To treba da se nastavi kada god bude bilo moguće. Već je bilo naznaka da će deca od prvog do četvrtog razreda ostati po starom, a da će ostali razredi biti onlajn. Ali to nije učinjeno, tako da se zna na kome je odgovornost ako se nastavi širenje ove infekcije među decom - dodao je Tiodorović.

Na pitanje kakva je njegova reakcija što studenti nastavu pretežno pohađaju onlajn dr Tiodorović kaže da fakulteti najbolje poznaju svoju situaciju i najbolje mogu da sprovedu program nastave.

- Mladi ljudi solidno prate tu predavanja o kovidu, ali to nije pravi pristup. Moramo da uradimo ono što ih posebno interesuje, a to su društvene mreže. Treba da ih informišemo putem društvenih mreža. Studentska populacija je u veoma malom procentu zastupljena u vakcinaciji. Za očekivanje je da to postigne Medicinski fakultet da bi mogli da rade praksu sa pacijentima, ali to treba da bude i na ostalim fakultetima - napomenuo je Tiodorović.

Tiodorović ističe da je u fokusu individualna odgovornost, da se deca koja treba da budu u izolaciji ne šalju u školu i vrtiće.

- Svako od nas ima odgovornost u ovome. Od roditelja do države, u onoj meri u kojoj odlučujemo o određenom postupku - istakao je.

On napominje da je potrebno da se obrati pažnja ne samo da li dete ima temperaturu, već i kako se ponaša, da li je veselo, da li jede, da li ima bilo kakvih promena, a da isto važi i za studente i učenike srednjih škola.

- Kod ove tragedije u Kruševcu, otac je bio pozitivan, a onda i sin. Deca koja imaju bilo kakva opterećenja zdravstvaenog stanja moraju da budu oprezna, a njihovi roditelji,p re svega, moraju da budu odgovorni jer i deca mogu da imaju hronične bolesti - rekao je.

Vakcinacija prosvetnih radnika

Dr Tiodorović istakao je da situacija mora da se analizira zajedno sa Ministarstvom prosvete kao i da želi da podrži vakcinaciju dece.

- Ali kako mi da potenciramo vakcinaciju dece, ako 40 odsto njihovih predavača nije vakcinisano, ako njihovi roditelji uzrasta od 35 do 55 godina nisu vakcinisani više od 38 ili 42 odsto? To je veoma kompleksan problem. Prosvetni radnici su izdržali strašan pritisak, ali apelujem na prosvetne radnike da se vakcinišu zbog sebe, ali i zbog učenika i studenata kojima predaju, pa ćemo onda moći da imamo pravu školu i fakultet. Jedini izlaz nam je vakcinacija, jer ona nije pitanje demokratije, nego pitanje civilizacije - zaključio je Tiodorović.

On je napomenuo da bi sve škole i fakulteti, ali i društvo u celini normalno funkcionisali da je vakcinacija dostigla procenat od 70 do 75 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Fare

  Hoće li i deca do dobiju kovid pasoše da mogu da idu u zoološki vrt ????

  7
  1

  Podelite komentar

 • Ana

  Doktore, svaka Vam cast. Ruzicu,

  8
  3

  Podelite komentar

 • Srdjan

  Ni reči o skraćivanju intervala izmedju druge i buster doze !!!??? A do juče ste samo o tome pričali profesore !!!

  21
  5

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima