≫ 

Ovakav džin još nije viđen u Srbiji: Težak 246 kilograma, dobio ime po Aleksandru Velikom

Rezultati monitoringa medveda će omogućiti da se bolje razume njihova nemerljivo značajna uloga u šumskom ekosistemu, kao jednog od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti koji ima značajnu ulogu u očuvanju prirode

  • 3
Tara medved Aleksandar

Foto: RINA/NP Tara

Do sada najkrupnija jedinka mrkog medveda uhvaćena je i obeležena na Tari. Ovaj šumski džin težak je 246 kilogarama, star deset godina i dobio je ime Aleksandar po čuvenom vojskovođi Aleksandru Velikom. Osim po svojoj veličini, specifičan je i po tome što je prvi koji je markiran ogrlicom koja ima kameru.

- Ovaj gorostas je poneo posebnu GPS-GSM ogrlicu koja ima takozvanu akcionu kameru. Zahvaljujući njoj imaćemo priliku da vidimo život medveda iz njihove perspektive. Ovako prikupljeni podaci pomoći će nam da bolje razumemo ponašanje i ekologiju ove ugrožene vrste - rekao je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Aleksandar je obeležen u okviru projekta „Tajni život medveda“ koji se finansira od strane kompanije Telekom Srbija a.d., a ima za cilj da doprinese očuvanju biološke raznovrsnosti Nacionalnog parka Tara i Srbije i podizanju svesti javnosti o potrebi i značaju zaštite ugroženih vrsta.

- Osim naučno-istraživačkog aspekta, rezultati projekta pomoći će da se široj javnosti na pravi način predstavi jedna divlja životinja poput mrkog medveda i da se na taj način razbiju predrasude u vezi ove vrste - kažu u NP Tara.

Rezultati ovakvog monitoringa medveda će omogućiti da se bolje razume njihova nemerljivo značajna uloga u šumskom ekosistemu, kao jednog od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti koji ima značajnu ulogu u očuvanju prirode.

Video: Medvedi su ponos Srbije a i vi možete da ih gledate na Tari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA