≫ 

U ovim delovima Srbije palo do 70 litara kiše po m²: Kakvo je vreme za vikend?

U Hidrometeorološkom zavodu kažu da se ostvarila jučerašnja prognoza i da je u pojedinim delovima zemlje izmerena velika količina padavina

  • 0
Kiša Beograd Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U poslednja 24 sata u pojedinim delovima zemlje palo je od 30 do 70 litara kiše po metru kvadratnom - najviše u Sremu, srednjem Banatu, zapadnoj Srbiji i Beogradu. U Beogradu su padavine izazvale saobraćajni kolaps. Prestanak padavina očekuje se do kraja nedelje, a u nedelju porast temperature.

U Hidrometeorološkom zavodu kažu da se ostvarila jučerašnja prognoza i da je u pojedinim delovima zemlje izmerena velika količina padavina, prenosi RTS.

- Prognoza je bila da će za jučerašnji dan, juče posle podne, uveče tokom noći i u ovim prepodnevnim satima pasti velika količina padavina, što se i ostvarilo - kaže meteorološkinja Gordana Marinković Ljuboja.

Najviše kiše palo je u Sremu, srednjem Banatu, zapadnoj Srbiji, kao i na području Beograda.

- Količine padavina koje su osmotrene za poslednjih 24 sata jutros u 7 časova bile su u ovim delovima od 30 do 70 litara kiše - dodaje meteorološkinja RHMZ-a.

Objašnjava da je uzrok ovakvih vremenskih prilika ciklonska cirkulacija i talasanje frontalne zone preko našeg područja.

- To je donelo padavine i postepeni pad temperature koji će se ostvariti danas do kraja dana - kaže Marinković Ljuboja.

Padavine će u narednim satima polako slabiti, naročito tokom poslepodneva.

- Do kraja dana u većini krajeva, naročito u severnim krajevima, količina padavina će biti još pet do 10 litara po metru kvadratnom, a u zapadnim i centralnim krajevima očekujemo još 20 litara po metru kvadratnom do kraja današnjeg dana, što neće biti neke velike količine, a i do sad je ostvarena veća količina padavina i sada one polako nestaju - rekla je meteorološkinja.

Objašnjava da je ova količina padavina i hladnije vreme karakteristično za početak novembra, te da je slično bilo i prethodnih godina.

- Temperature koje će biti osmotrene narednih dana biće u granicama proseka, a čak u nedelju i nešto iznad proseka za ovo doba godine - dodaje Gordana Marinković Ljuboja.

Sutra se na severu zemlje očekuje uglavnom suvo vreme, dok će u ostalim krajevima mestimično biti slabe kiše.

U nedelju će biti umereno oblačno i uglavnom suvo u većini krajeva, a očekuje se i porast temperature.

- Od početka naredne sedmice ponovo oblačno sa kišom, ali sve te količine padavine neće biti velike nego primerene, do 10-15 litara po metru kvadratnom, tako da to nije neka značajna količina padavina i ne može da izazove nikakve probleme - rekla je meteorološkinja.

U prvoj polovini ovog meseca očekuje nas promenljivo vreme sa čestim prolaznim naoblačenjima i padavina. Tokom sledeće nedelje temperature će se kretati od 10 do 15 stepeni, a druga polovina nedelje biće suva.

Video: Poplava na kružnom toku kod opštine Novi Beograd: Ulica jedva prohodna za saobraćaj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA