≫ 

Lekari spasili Petra kada je na njega pao gol: Naprsla mu srčana komora, minuti ga delili od smrti

Dovezen je sa povredama glave, trbuha i grudnog koša pri čemu su vitalni parametri ukazivali na mogući brzi najgori ishod

  • 11
Petar K. mladić na koga je pao gol Foto: Klinika za kardiohirurgiju

Niški lekari spasili su život osamnaestogodišnjem Petru K. koji je teško povređen 30. oktobra u Kuršumliji kada je na njega pala metalna konstrukcija golaDragan Milić, direktor niške Klinike za kardiohirurgiju kaže da je mladiću život visio o koncu jer je osim ostalih povreda, imao i naprsnuće desne srčane komore što je moglo da dovede do smrtonosnog ishoda.

- Petar je kod nas dovezen sa povredama opasnim po život. Hitna dijagnostika je pokazala multiple povrede glave, trbuha i grudnog koša pri čemu su vitalni parametri ukazivali na mogući brzi najgori ishod. Konstatovano je postojanje velike količine krvi u srčanoj kesi sa pretećom tamponadom i prestankom srčanog rada. U roku od petnaest minuta već je bio u hirurškoj sali gde gaje spremno čekala cela ekipa, kardiohirurg dr Aleksandar Kamenov, digestivni hirurg prof dr Goran Stanojević, kolege anesteziolozi koje je predvodila prof dr Biljana Stošić, dr Milan Lazarević sa svojom ekipom koja je odmah uključila aparate za spasavanje krvi i pefruzer Radovan Dramićanin koji je spremio EKK mašinu. Tokom operacije kolege su našle povredu desne srčane komore sa jakim krvarenjem koje je zbrinut filigranski precizno. Petra su od najgoreg ishoda delili minuti – opisuje Milić borbu za život osamnaestogodišnjaka.

Nakon operacije, mladić se oporavljao na intenzivnoj nezi Klinike za kardiohirurgiju.

- O njemu su brinuli naši hirurzi i aneteziolozi, dr Dejan, dr Saša, dr Vlada, dr Nenad, dr Stefan, dr Bata, dr Mlađan, dr Ivana, dr Miroslav, dr Nenad dr Bane, dr Đorđe i naše sestre predvođene Anom Milenković. Petar koji se povredio samo nekoliko dana nakon što je napunio 18 godina poverio nam se da želi da upiše Vojnu akademiju – kaže Milić.

Dodaje da je ponosan na Univerzitetski klinički centar u Nišu i na svoje kolege.

- Ovako se pokazuje da se i u ovo najteže kovid vreme bori za živote pacijenata i kako se čuva otadžbina. Srećni smo što će Petar imati ceo život pred sobom i što će moći da ispuni svoje snove. Kada je odlazio sa klinike, poželeli smo mu da završi Vojnu akademiju, da jednog dana zasluži čin generala i da čuvana našu otadžbinu i sve nas – zaključuje Milić.

Video: Nadljudska borba za život bebe u Nišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Dokle

    7. novembar 2021 | 15:52

    U Bosni je djecak poginuo prije mjesec dana kad se objesio na go. Pao mu je na glavu. Fiksirajte golove u skolskim dvoranama,igralistima ...svakee godine ginu djecaa!!!

  • Minaaa

    7. novembar 2021 | 15:09

    Bravo za Lekare dečku brz oporavak.

  • Dragana

    7. novembar 2021 | 16:11

    To je znanje i strucnost ,respekt !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA