≫ 

Nadoknada časova u drugom polugodištu, a evo kako će se odvijati: Ovo je najverovatniji scenario

U prvom polugodištu nadoknadu nije moguće održati, objašnjavaju sagovornici Telegrafa

  • 7
Škola raspust novembar Foto: Tanjug/AP

Nadoknada časova zbog produženog jesenjeg raspusta održaće se u drugom polugodištu, najverovatnije tokom proleća, kažu sagovornici "Telegrafa". Svaka školska uprava u narednim danima preporučiće školama u svom okrugu kada i kako da održe nadoknadu, ali je izvesno da to nikako neće moći da bude u prvom polugodištu. Osim što ubrzo sledi i zimski raspust, situacija sa koronom još nije dovoljno stabilna da bi deca odmah posle raspusta imala radne subote i dodatne časove.

Dragan Filipović, načelnik školske uprave Beograd, kaže za naš portal da još nisu dobili dopis Ministarstva u vezi sa tim, ali da će, čim dopis stigne, organizovati sastanak o planu nadoknade.

- Ne verujem da će to biti pre subote - kratko je prokomentarisao Filipović.

Da nadoknade neće biti u prvom polugodištu, a ni tokom zimskih meseci, saglasni su i predsednici prosvetnih sindikata. Kako oni tvrde, najverovatnije je da se nadoknada održi u maju.

Trebalo da se produži školska godina, pa se odustalo

- Kada se prvi put pričalo o produženom raspustu, bilo je rečeno da će se to nadoknaditi tako što će školska godina biti produžena tri dana. Ovo je po meni najbolje rešenje. Biće komplikovano održati nadoknadu i u drugom polugodištu zbog obaveza subotom, a to su razna takmičenja koja su već isplanirana kalendarom iz avgusta. S druge strane, nemaju sve škole prostora da održe sedmi čas ili pretčas. Najoptimalnije je da se to nekako organizuje u maju - smatra Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Podsetimo, postoje tri varijante nadoknade časova, ali je ministar prosvete Branko Ružić naveo da je produženje školske godine najmanje verovatno. "Mislim da do toga neće doći", kratko je rekao ministar. Preostale dve varijante su radne subote i dodatni časovi tokom radnih dana. Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, takođe smatra da će časovi propušteni tokom produženog raspusta biti nadoknađeni u maju i da će to uglavnom biti preko radnih subota.

- To je mnogo jednostavnija varijanta od uvođenja sedmog časa ili pretčasa. Radne subote obično se uvode za one koji treba da odgovaraju ili da poprave neku ocenu - dodaje Antić.

Direktori još neobavešteni

Mnogi direktori škola još ni ne znaju da će uopšte biti nadoknade časova. Tako smo direktora Zemunske gimnazije Miloša Bjelanovića iznenadili ovim pitanjem.

- Nikakva zvanična informacija o nadoknadi još nije stigla u škole. Dok je ne dobijemo, mi ništa ne planiramo - rekao nam je Bjelanović, dodajući da je situacija u školama pre raspusta bila prilično mirna.

- Na 1.300 dece u našoj školi, imali smo svega petoro zaraženih i izolovanih - naveo je Bjelanović.

Podsetimo, đaci u Srbiji su od juče na produženom jesenjem raspustu, a u škole će se, umesto 12. novembra, vratiti 15. novembra. Školskim kalendarom zimski raspust je spojen za celu Srbiju i trebalo bi da bude od 30. decembra do 23. januara.

Krizni štab najavio je da bi i zimski raspust mogao početi ranije. Ukoliko i bude pomeranja zimskog raspusta, to ne bi bilo prvi put. Tako je i lane raspust bio iz jednog dela umesto razdeljen i trajao je od 21. decembra do 18. januara. Izuzetak su bili učenici u Vojvodini koji su već imali i planirano spojen raspust.ž

Ministar: Biće nadoknade 

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je danas da je najpraktičnije bilo produžiti školski raspust za tri dana i dodao da će ti dani nastavni biti nadoknađeni.

- Da li intenziviranjem rada, da li nekim radnim subotama, da li produženjem školske godine, što je po meni krajnja varijanta - rekao je Ružić za televiziju Hepi.

Istakao je i da je trenutno nemoguće znati kako će izgledati kraj školske godine.

Ružić je kazao i da je vakcinisano oko pet odsto đaka starijih od 12 godina, što je ocenio kao "zanemarljivo".

Video: Dr Kon o protestu antivaksera ispred njegove zgrade: Mengela im neću oprostiti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    9. novembar 2021 | 12:28

    daleko je maj,mozda bude jos gore a oni kukaju da se nadoknade 3 dana.

  • ...

    9. novembar 2021 | 12:23

    Bukvalno su produžili raspust jedan dan i žele nadoknadu..

  • 🌺🌸🌼

    9. novembar 2021 | 12:34

    Ostavite decu i neduzne ucenike vise na miru...prestanite da se prepucavate preko njihovih ledja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA