≫ 

Oskrnavljen spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima na KiM: Slomljen krst, uništena zastava

Do sada je pet puta uništena srpska zastava, a dva puta je lomljen krst

  • 14

Spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac, koji se nalazi na ulazu u Veliku Hoču, ponovo je na meti vandala.

Negovan Mavrić iz Resusnog centra za nestala lica potvrdio je za Kosovo onlajn da je na spomeniku slomljen krst, a uništena je i srpska trobojka, kao i jarbol na kom je stajala.

- Jutros, kada sam prolazio putem ka Orahovcu, video sam da je spomenik oskrnavljen, odnosno da je slomljen krst. Zastao sam da vidim i tada sam primetio da je i srpska zastava uništena, kao i jarbol na kojem je stalaja iznad samog spomenika. Verujem da se to desilo jutros, ili noćas, jer je ovih dana prometan taj deo puta u blizini spomenika, a danas je i drugi krug izbora za gradonačelnika obližnjeg, Orahovca pa verujem da bi neko video da se to ranije desilo - rekao je Mavrić.

On je dodao da ovo nije prvi put da se spomenik na kom se nalaze imena 84 nevino ubijenih i kidnapovanih Srba nađe na udaru vandala.

- Do sada je pet puta uništena srpska zastava, a dva puta je lomljen krst - rekao je Mavrić.

Kancelarija za KiM: Akt bezumlja

Skrnavljenje spomenika u Velikoj Hoči, posvećenog ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac, nezapamćeni je akt bezumlja i nasilja, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju, u toku današnjeg dana polomljen je krst na spomeniku stradalima, oboren jarbol sa zastavom i odneta srpska trobojka koja je tu stajala. Ova znamenja postavljena su u Velikoj Hoči u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine.

- Reč je o nezapamćenom aktu nasilja i bezumlja albanskih ekstremista koji nisu davali mira ni živim Srbima, a sada se iživljavaju i nad njihovim spomenicima i grobovima - ističu iz Kancelarije za KiM.

Po njihovim rečima, slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji, a, kako dodaju, posebno zabrinjava činjenica da više od sat vremena njihovi pripadnici nisu našli za shodno da izađu na uviđaj.

- To dovoljno govori o opstrukciji prištinskih vlasti i nespremnosti da se zločini nad Srbima i njihovim svetinjama adekvatno procesuiraju - kažu iz Kancelarije.

Podsećaju da ovo nije prvi put da se spomen obeležje stradalim Srbima u Hoči "nalazi na meti bezumnika", kao i da je u februaru ove godine oskrnavljen i spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu.

- Ova dešavanja pokazuju jasan i nedvosmislen odnos Prištine i albanskih političara prema Srbima i njihovom stradanju i palim žrtvama - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ova spomen obeležja morala bi biti mesta najvećeg pijeteta i poštovanja, a ne mesta na kojima će se "ekstremisti iživljavati u svom mrziteljskom piru".

- EU da se počinioci ovog i sličnih nedela najstrože sankcionišu - poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Video: Sramota u centru: Ponovo oskrnaljen spomenik muftiji Jusufspahiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    14. novembar 2021 | 18:21

    Угледали се на Аиду и осталу београдску клику , видјели да им то и тамо одлично пролази па што не би и тамо рушили...

  • Brundo od celika

    14. novembar 2021 | 18:33

    Samo vi uvozite povrce iz Albanije, kao da Srbija nema svoje, uvozite cement iz Albanije, kao da Srbija nema svoj, i uvozite radnu snagu iz Albanije da radi na gradjevini, kao da Srbija nema svoju.

  • Locirati

    14. novembar 2021 | 18:09

    Balša,aida, kandic, svi drugi sotonisti, hajmo put pod noge na protest zbog siptarskog divljanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA