Ispovest žene iz Konga koju su Mađari proterali u Srbiju: Hodali smo kroz mračnu šumu, plakala sam

Ovo je priča samo jedne od žrtava mađarske migracione politike, koju ova članica Evropske unije sprovodi prema nepoželjnim strancima koje zatekne na svojoj teritoriji

  • 6

Beogradski centar za ljudska prava preneo je ispovest mlade žene iz Konga koju su mađarske vlasti krajem septembra 2021. godine nezakonito proterale u Srbiju, u kojoj nikada nije bila. U pitanju je višegodišnja opasna praksa koja dodatno remeti, već vrlo složene, migracione tokove na Balkanu.

Ovo je priča samo jedne od žrtava mađarske migracione politike, koju ova članica Evropske unije sprovodi prema nepoželjnim strancima koje zatekne na svojoj teritoriji.

Identitet žene je skriven u cilju zaštite njene privatnosti i lične bezbednosti, naveo je Beogradski centar za ljudska prava.

- Napustila sam svoju zemlju 30. aprila ove godine. Otišla sam u Senegal za Dubai. Sve to jer me je muž maltretirao. Muž mi je oficir u policiji i radi u predsedništvu. Bila sam maltretirana i zbog toga sam napustila svoju zemlju, kako bih otišla u Senegal, a iz Senegala za Dubai - započinje svoju priču nesrećna žena i dodaje:

- Iz Dubaija sam stigla u Mađarsku. Kada sam stigla u Mađarsku, zatražila sam azil. Čim sam to uradila, rekli su mi: "Ovde se ne traži azil".

Na aerodromu u Budimpešti joj je uručeno nekoliko dokumenata, poput obaveštenja o pravima i obavezama na mađarskom jeziku i odluke o lišenju slobode, ali tu nije bilo kraj nevoljama:

- Potražili su nekoga ko može da mi pomogne jer su govorili engleski. Rekla sam im da ne govorim engleski. Taj gospodin je govorio francuski. Rekao mi je da se smirim i da ne plačem jer sam tamo bila maltretirana. Rekao mi je : "Pomoći će ti, odvešće te u Srbiju i tamo ćeš biti na sigurnom".

Nakon toga su je odveli u zatvor i stavili su joj lisice. Tamo je ostala ceo dan. Plakala je i ništa nije jela. Uveče su došli po nju i smestili su je u policijsko vozilo. Usledio je višečasovni put ka granici sa Srbijom - bez hrane i vode. Na tom putu u policijskom vozilu našla se i grupa ljudi sa Bliskog Istoka, među kojima je bilo izmorenih žena i dece.

- Bilo je jako mračno. Mrkli mrak! Nije bilo nimalo svetla. Kada smo stigli, vozilo se zaustavilo, mi smo sišli i oni su nas fotografisali. Tamo nas niko nije sačekao. Gurali su nas, otvorili kapiju i gurnuli nas kroz nju - kaže ona.

Našla se ispred žičane ograde visoke četiri metra i duge 175 kilometara koju je izgradila Mađarska da bi sprečila ulazak izbeglica.

Česti su navodi da mađarske vlasti primenjuju nasilje, s ciljem prinudnog proterivanja izbeglica i migranata.

Navodi o policijskoj torturi uključuju prebijanje pendrecima, oduzimanje telefona i novca, puštanje pasa i primoravanje izbeglica da skinu odeću na temperaturi ispod nula Celzijusa.

- Nisam poznavala Srbiju, nisam ni imala nameru da odem u Srbiju. Gurali su nas. Bilo nas je trinaestoro, bilo je i dece. Prošli smo kroz kapiju. Nisam znala šta da radim pa sam pratila jednu porodicu sa decom. Hodali smo kroz šumu i bilo je jako mračno. Plakala sam, napustila sam svoju zemlju, a ovde je još gore! Stigli smo do autobusa. Pratila sam čoveka koji je ušao u autobus. On je platio vožnju. Stigla sam u Beograd i tu sam i ostala - tvrdi žena iz Konga.

Ona će zatražiti međunarodnu zaštitu u Srbiji, u kojoj se nevoljno našla po prvi put u životu, i to isključivo usled nezakonitog postupanja mađarske policije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    17. novembar 2021 | 12:43

    Bravo za Madjarsku to je odgovorna Država! A Srbija? E mi smo Kolonija! Kod nas ulazi kako ko 'oće ovi naši pojma nemaju ko dolazi i kako neznaju ni koliko ima Migranata u Srbiji. Naši "Prijatelji" Madjari sve to proteraju u Srbiju i ĆAO!!!

  • hogar

    17. novembar 2021 | 13:47

    zasto smo je primili.... vratiti je nazad nama netreba.... treba svim srapima reci da ih EU nece i nezeli... cak i ovi koji su stigli bice vremenom vraceni....

  • Lala

    18. novembar 2021 | 07:23

    Bravo za Madjare. A ovu i ostale poslati na selo da rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA