≫ 

Romkinje nisu spremne da prijave diskriminaciju: Plaše se da će joj biti izloženije

Romkinje retko prepoznaju diskriminaciju, a ako i priznaju, nisu spremne da je prijave jer se plaše daljeg izlaganja diskriminaciji.

  • 2
Devojčica, zlostavljanje, plače, romkinja Foto: Profimedia/Alamy

Romkinje u Srbiji se suočavaju sa višestrukom diskriminacijom u svim oblastima života, od obrazovanja, zdravstvene zaštite i zapošljavanja do nasilja u porodici i agresivnog ponašanja van kuće.

Kršenje ljudskih prava Romkinja pogoršava niz faktora kao što su izolacija, siromaštvo, nepismenost, zdravlje, nedostatak imovine i ličnih dokumenata, kao i državljanstvo, seksualna orijentacija i drugo.

Prema svim pokazateljima, Romi i Romkinje su najugroženija grupa u društvenom, ekonomskom i obrazovnom kontekstu. Oni se suočavaju sa diskriminacijom posebno u radu i zapošljavanju, kao i stanovanju, što predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava. Projekat UN Women "(Is)pitaj! - situaciono testiranje diskriminacije" je veoma važan jer nam je dalo mogućnost da kroz situaciono testiranje dokažemo diskriminaciju sa ciljem da se diskriminacija otkrije "na licu mesta" i da dobijemo dokaze o nejednakom tretmanu Romkinja u pristupu zapošljavanju i stanovanju.

Neke Romkinje suočavaju se sa preprekama u pristupu zdravstvenoj zaštiti jer nemaju lična dokumenta ili zdravstveno osiguranje. Romkinje se često suočavaju sa ponižavajućim tretmanom nekih lekara i drugog zdravstvenog osoblja na osnovu njihove etničke pripadnosti. Zbog toga ponekad ne dobijaju medicinski tretman. Diskriminacija Romkinja u zdravstvu posebno je evidentna kada je u pitanju reproduktivno zdravlje i porodiljsko odsustvo, kao i hitna pomoć, jer su to najčešće korišćene zdravstvene usluge.

Neophodno je rešiti ravnopravni status kroz ugovore o radu na neodređeno. Takođe je neophodno uspostaviti kontinuiranu edukaciju zdravstvenih radnika o specifičnom položaju Romkinja u društvu. Takođe bi bilo važno zabraniti diskriminaciju. Kada je reč o zapošljavanju, od nezaposlenih i onih koji na posao čekaju duže od dve godine, najmanje 65 odsto su žene, a preko 70 odsto od tog broja su Romkinje.

Romkinje retko prepoznaju diskriminaciju, a ako i priznaju, nisu spremne da je prijave jer se plaše daljeg izlaganja diskriminaciji. Romske ženske organizacije o tome uglavnom razgovaraju sa Romkinjama u naseljima. Uvode mehanizme koji su im dostupni u slučajevima diskriminacije, ali Romkinje uglavnom neće prijaviti diskriminaciju iako je prepoznaju.

Video: Kon o testiranju romskih zajednica i migranata: Nema otkrivenih žarišta zasad

(Telegraf.rs/Slavica Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiklop

    17. novembar 2021 | 19:03

    Naravno da du diskriminisani i to svaki stanovnik ove zemlje zna, ali se o tome čuti.. diskrinisani su u svim sverama života.. velika vecina Romske populacije je danas školovana i totalno asimilirana u društvo u kojem živi.. ali to nije dovoljno.. možemo mi da okrećemo glavu i da lupamo u doboš kako su zaštićeni ali to nema nikakve veze sa istinom.. dok ne prihvatamo druge, kako bi smo želeli da prihvate drugi nas, neće nam biti bolje.. i da, nismo ništa bolji od njih.. ali mi živimo u ubeđenju da jesmo.. ali mi takodje živimo u ubeđenju da smo nebeski narod i koristimo jos mnogo floskula kako bi smo sebe uzdizali u nebesa u udnosu na druge.. a to dovoljno govori o nama samima..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA