Ovaj grad je imao probleme sa napadima pasa lutalica, a sad su doneli odluku koja bi to mogla rešiti

Primenom nove odluke trebalo bi da budu rešeni mnogobrojni problemi vezano za držanje životinja

  • 1
Estonija, pas spomenik psu lutalici lutalica Zorik , One Good Thing Estonia Stray Dog Foto: Tanjug/AP

Ivanjički lokalni parlament usvojio je u sredu novu odluku o zoohigijeni i držanju životinja na teritoriji opštine Ivanjica. Komunalni inspektor, Branko Raičević, objasnio je šta su osnovne izmene u odnosu na prethodni dokument.

- Odluka je bila na skupštini u junu mesecu ove godine na zahtev Udruženja za zaštitu životinja "Feniks", odbornika i pre svega građana. Odluka je izmenjena pre svega u pogledu Zakona o dobrobiti životinja i usaglašeno je sa drugim zakonskim i podzakonskim odredbama - rekao je Raičević i dodaje:

- Ono što vlasnici životinja treba da znaju jeste da je izmenjen broj držanja pasa i mačaka. Ranije je to bilo ograničeno na dva psa i dve mačke, sada je broj pasa usklađen sa Zakonom o dobrobiti životinja, čime se njihova dobrobit ne ugrožava.

Psi će moći da se šetaju kroz Gradski park, ali isključivo na povocu i sa obaveznim priborom za čišćenje površina, prenosi Info liga.

- Što se tiče izvođenja pasa, kako kućnih ljubimaca u Gradskom parku, šetalištu, školskim i predškolskim ustanovama, sada mogu šetati pse kroz Gradski park, ali isključivo na povocu i sa priborom za čišćenje površina. Vreme za izvođenje pasa je takođe obezbeđeno. Odnosi se na zimsko i letnje računanje vremena. Psi se mogu pustiti bez povodca, ali uz isključivu pratnju vlasnika.

Što se tiče kopitara, papkara i živine, jedina izmena se odnosi za seoska područja, dok je granica od pet metara od objekata gde se drže kopitari, papkari i živina do granice susedne parcele je ovom odlukom izbačena.

Juče je zeleno svetlo odbornika dobio i program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka.

- U saglasnost za veterinarskom strukom, izmenjen je i proširen zakon o dobrobiti životinja. Planira se da se u narednom periodu organizuje rad prihvatilišta, ali to je veliki finansijski trošak i to će se organizovati kroz postupke nabavki - objasnio je Raičević.

Primenom nove odluke trebalo bi da budu rešeni mnogobrojni problemi vezano za držanje životinja, kontrolu i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka u Ivanjici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maks

    18. novembar 2021 | 20:00

    Ako je istina to što je napisano u moru strahote koje nam se dešavaju bar se neko setio da zaštiti ta predivna bića.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA