≫ 

Na strašan način oskrnavljen i lik pevača pank grupe "KUD Idijoti": Sramotan rat muralima još traje

Vandali nemaju srama - žvrljaju likove svih onih kojima treba da se ponosimo

  • 29
Mural, Stara Pazova, Branko Črnac Tusta Foto: Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ)

Mural u Staroj Pazovi, posvećen tragično preminulom Branku Črncu Tusti, pevaču pank grupe KUD Idijoti iz Pule, još jedan je u nizu koji su vandali oskrnavili proteklih dana.

Podsetimo, sve je počelo nakon što je grupa građana pokušala da ukloni mural Ratku Mladiću, nakon čega su vandali izašli na ulice i krenuli da skrnave redom murale.

Tako je ižvrljan mural velikom Borislavu Pekiću u Cetinjskoj ulici u Beogradu i iskorišćen kao poligon za "prepucavanje". Ispod lika našeg čuvenog književnika ispisano je "smrt četnicima". Ništa manje tužna, pronela se i vest o muralu čuvenom Miši Tumbasu koga su grobari prekrečili i oslikali vojvodu Živojina Mišića. Niko ne spori da vojvoda Mišić zaslužuje svoj mural. Zaslužuje mnogo više. Ali, nije se Miša morao obrisati preko noći, i to od ruke svojih grobara, samo da bi oni nastavili da vode svoj nacionalistički rat.

S druge strane, pored murala Ratku Mladiću nikao je i mural Draži Mihailoviću.

Povodom poslednjeg skrnavljenja u Staroj Pazovi oglasio se Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i istakao da sa gnušanjem osuđuje ispisivanje skaradnih poruka na muralu Branku Črncu Tusti.

- SKOJ ističe da je reč o nedelu reakcionarnih srpskih nacionalista koji ispisivanjem uvredljivih poruka pokušavaju da šire mržnju i stvaraju konflikte. KUD Idijoti su bili progresivan, socijalno orijentisan i antinacionalistički bend iz Hrvatske i upravo je to razlog što se Tustin mural našao na meti iskompleksiranih desničarskih šovinista - navode u saopštenju.

Video: Vandali oskrnavili mural Borislavu Pekiću: Smrt četnicima ispisali preko njegovog lika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile basket

    21. novembar 2021 | 14:14

    Koliki debil treba da budes da izvrzljas mural pevacu Kud idijota,covek koji je bio antifasista, protivnik Tudjmanovog rezima i besmislenog rata devedesetih,covek koji je bio protiv antisrpske histerije u Hrvatskoj a zato je trebalo imati onu stvar u onim ludim vremenima. Tusto brate izvini.

  • Zlizo

    21. novembar 2021 | 12:46

    Sve to ide iz iste kuhinje. Samo mazi oci ovom narodu laznim aferama i ovakvim glupostima. Hm sta li je sledece nedelje pitam se. Ali moram priznati mastoviti su.

  • Nedaju nam

    21. novembar 2021 | 12:30

    ni nasim junacima kamo li hrvatima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA