Vreme čitanja: oko 2 min.

Hristos vaskrse! Srećan najradosniji hrišćanski praznik

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na današnji dan treba se setiti Hristovog stradanja, ali i radosti i nade koju je njegovo vaskrsenje donelo vernicima

  • 15
Uskrs Vaskrs čestitka Foto: Shutterstock

Poštovani čitaoci, Hristos Vaskrese! 

Želimo vam srećan najradosniji hrišćanski praznik. Provedite ga u miru i u ljubavi okruženi najmilijima, ispunjeni toplinom, nežnošću i nadom.

Na današnji dan treba se setiti Hristovog stradanja, ali i radosti i nade koju je njegovo vaskrsenje donelo vernicima. Ovaj dan ujedno je i kraj velikog posta, a vernici bi danas trebalo da se omrse jajima koja su farbana na veliki petak.

Narodni običaji

U našem narodu za Vaskrs se vezuju i prelepi običaji, a jedan od najlepših je darivanje jaja, koja su simbol obnavljanja prirode i života. Kod ovoga je posebno važna boja jaja, a domaćice uglavnom farbaju svoja jaja u crvenu boju, jer ona simbolizuje radost.

Od Vaskrsa do Spasovdana narod se međusobno pozdravlja rečima: "Hristos Vaskrse!" i "Vaistinu Vaskrse!".

Običaj je i da domaćica rano budi ukućane da se umiju vodom, odlazi se u crkvu, na jutrenje i Vaskršnju Liturgiju, sa sobom nose jaja, jedan deo podeli po crkvi, a drugi posle bogosluženja komšijama, prijateljima, rođacima, pred crkvom. Gde nema crkve ljudi se u selima okupljaju oko "zapisa". Tu je dolazio sveštenik, tu su se delila jaja, sekao kolač, prvi put mrsilo, a muškarci se dogovarali o litiji koja se nosi sutradan oko sela. Kad se završi služba u crkvi, ljudi, žene, deca, svečano obučeni, zaseli bi oko nje ili na obižnjim livadama, ako je lepo vreme. Tu se pored jaja jelo sve od belog mrsa i pečenog mesa. Pila se rakija i vino, igralo, pevalo i veselilo.

Tucanje jajima je još jedan od omiljenih običaja. Čije se jaje razbije, taj gubi i predaje svoje jaje onome koji ima jače.

Prvo ofarbano jaje čuva se u kući godinu dana i naziva "čuvarkuća".

Sremci mese poseban vaskršnji kolač, koji zovu "buzdovan", a u Šumadiji se zove "vitica". Viticu domaćin lomi uz ručak i deli svima govoreći: "Sve nam krslo i vaskrslo".

Kad se dođe iz crkve kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom. Domaćin onda pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću. Ukoliko se ne ume otpevati vaskršnji tropar, naglas se čitaju "Oče naš" i druge molitve koje se znaju napamet, ili se čitaju iz molitvenika. Posle zajedničke molitve, ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu. Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače.  Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA