• 0

Završena revitalizacija TENT B1

EPS obezbedio energetsku stabilnost

Revitalizacija TENT B

Foto: Danilo Mijatović

EPS je završio revitalizaciju bloka B1 na TENT B, što će pored stabilnosti u snabdevanju doprineti i boljem rezultatu u proizvodnji električne energije u ovoj godini, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

-Bez ovog bloka na mreži, sa izuzetno sušnim letom, niskim vodostajima, EPS će godinu završiti sa 0,5 do jednog procenta manjom proizvodnjom električne energije nego 2020. godine. To je rezultat dizanja na maksimum proizvodnje u svim ostalim kapacitetima u termo sektoru tokom 207 dana trajanja kapitalnog remonta ovog bloka. Imamo još mesec dana do kraja 2021, pa će uključenjem B1 u proizvodnju rezultati EPS na kraju godine možda biti i bolji. Uspeli smo i veoma sam zahvalan svim zaposlenima u EPS-u, TENT-u, i svima angažovanim na ovom poslu – istakao je Grčić tokom obilaska bloka B1 u TENT B.

On je dodao da je blok od 650 megavata sada kao nov, kao i da je posao, koji se u inostranstvu radi i za godinu dana, urađen za sedam meseci.

- Zaista smo žurili, jer ovu elektroenergetsku evropsku i svetsku krizu niko nije mogao da predvidi. Mi smo rizikovali, dali smo sve od sebe, izuzetno sam zahvalan svim ljudima i kompanijama koje su uradile revitalizaciju. Ne postoji stvar na bloku koja bi mogla da se zameni, a da nije zamenjena. Uradili smo posao za sledeću generaciju – rekao je Grčić.

Revitalizacija TENT B1, Milorad Grčić

Foto: Danilo Mijatović

Blok B1 u TENT B je imao u poslednjoj deceniji 120 neplaniranih zastoja, što je oko 300 dana van rada, došao je do kraja radnog veka i morao je da se rekonstruiše, objasnio je Grčić i podsetio da ogranak TENT proizvodi 50 do 54 odsto električne energije u Srbiji i da samo taj sistem doprinosi najmanje pola u uspehu EPS-a.

-Termo sektor EPS-a sa TENT-om i termoelektranama u Kostolcu je ono što daje stabilnost, jer da nemamo stabilnost, sigurnu proizvodnju i kontinuitet, EPS ne bi mogao da bude najuspešniji. Termoelektrane zajedno sa kopovima "Kolubara" i "Drmno", daju dve trećine srpske struje. To je stabilnost, koja se u ovim kriznim vremenima pokazala od izuzetnog značaja- rekao je on.

Grčić je istakao da je jasan zadatak od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se očuva termo sektor, te naveo da je predsednik pokazao lično interesovanje za to, i dolazio da obilazi radove tokom remonta.

Izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević naveo je da je zahvaljujući završenom remontu na Bloku B1 na TENT-u B, proizvodnja je povećana za 12.000 megavat časova dnevno, što je otprilike 10 odsto proizvodnje električne energije EPS.

-Revitalizacija ovog bloka počela je 2. maja ove godine, trajala je do 26. novembra i u nju je uloženo 90 miliona evra, od čega je 70 miliona evra uloženo za kotlovsko postrojenje. Čak 70 odsto posla na revitalizaciji uradile su srpske firme – rekao je Bezmarević.

Revitalizacijom su ostvareni ciljevi produženja radnog veka, povećanja energetske efikasnosti, kao i unapređenje ekoloških aspekata.

-Emisija azotnih oksida smanjena je na 200 miligrama po kubnom metru što je potpuno u evropskim standardima – rekao je Bezmarević i dodao da je proizvodnja EPS -ovih termoelektrana na nivou od 24.000 gigavat časova godišnje, a to je 70 odsto proizvodnje električne energije u Srbiji.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima