≫ 

Šekler: Ne treba da se paničari, simptomi su blagi čak i kod onih koji nisu vakcinisani

- Žena koja je prvi slučaj poslala je predsednica udruženja zdravstvenih radnika i lekara Južnoafričke Republike, koja ima medicinu svetskog kvaliteta - ističe Milanko Šekler

  • 14
Milanko Šekler virusolog Printskrin: RTS

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže da u ovom trenutku treba slušati šta o omikronu govore lekari iz Južnoafričke Republike, koji su ga i otkrili. Oni sve vreme govore sledeće – vrlo su blagi simptomi, oboleli su mlađi ljudi, više od pola je bilo nevakcinisano, mada je kod najvećeg broja bila začeta vakcinacija, navodi Šekler.

Milanko Šekler, jedan od stručnjaka tima Veterinarskog instituta u Kraljevu koji je prošle godine pročitao genom virusa, govorio je u Beogradskoj hronici o novom omikron soju i istakao da se moraju čekati laboratorijski rezultati koje će uraditi stručnjaci u Južnoafričkoj Republici, koji su i prijavili novi soj.

Napominje da ti lekari imaju uvid i da kažu da su simptomi blagi.

- U vojsci su mi govorili – kartu čitaj, a seljaka pitaj. Ovde ti seljaci pod navodnicima nisu seljaci, nego terenci, a to su lekari u Južnoafričkoj Republici. Jedino u ovom trenutku možemo verodostojno da komentarišemo ono što oni komentarišu u medijima - rekao je Šekler za RTS.

Oni sve vreme, kako je naveo, govore sledeće – vrlo su blagi simptomi, oboleli su mlađi ljudi, više od pola je bilo nevakcinisano, mada je kod najvećeg broja bila začeta vakcinacija.

- Simptomi su blagi čak i kod onih koji nisu vakcinisani, a kod vakcinisanih često asimptomatski, nema ništa. To su izjave koje su ti lekari davali - dodao je Šekler.

Ističe da su klinički znaci lakši, postoji lakoća prenošenja, ali nema pneumonija, temperature vrlo retko, uglavnom znojenje i prolazi za dva-tri dana.

- Ne treba da se paničari, već da se slušaju ljudi koji imaju uvid i koji se razumeju u to. Žena koja je prvi slučaj poslala je predsednica udruženja zdravstvenih radnika i lekara Južnoafričke Republike, koja ima medicinu svetskog kvaliteta - ističe Šekler.

Napomenuo je i da je novi soj otkriven postojećim testovima, što znači da oni rade i kod omikrona.

Video: Premijerka Brnabić optimistična: Epidemiološka situacija se smiruje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    30. novembar 2021 | 19:23

    Nastavi li doktor da daje ovakve izjave,neće još dugo-sklonice ga kao nepodobnog !!!

  • Srbin

    30. novembar 2021 | 20:18

    Nisam te gotivio,ali sve mi se vise cini da si drugaciji od svih drugih.

  • Valjevac

    30. novembar 2021 | 19:35

    Pa vi panicite ne narod,, ti kad pricas ko da se deres na nas, hallo covece spustise na zemlju??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA