• 2

Preminuo protođakon Momir Lečić

Učestvovao je u zasedanjima međucrkvenih konferencija širom sveta

Dugogodišnji sekretar kancelarije patrijarha protođakon Momir Lečić preminuo je 29. novembra, saopštila je SPC.

Momir Lečić je rođen 30. marta 1936. godine u selu Bresnici kod Čačka od roditelja Vlastimira i Vasilije.

Osnovnu školu je završio u Čačku 1950. godine. Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu završio je 1954. godine. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1960. godine, a u međuvremenu je odslužio vojni rok. Postdiplomske studije je pohađao na Univerzitetu u Bonu (Nemačka) u periodu od 1960. do 1962. godine.

Patrijarh srpski German je rukopoložio teologa Momira Lečića u čin đakona na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, 4. decembra 1962. godine. Odlukom patrijarha Germana unapređen je u zvanje protođakona na praznik Svetog Vasilija Velikog, 14. januara 1973. godine. U hramu Svetih cara Konstantina i carice Jelene služio je do 1984. godine kada je, na svoju molbu, premešten na službu u hram Svetog Aleksandra Nevskog. Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda postavljen je za činovničkog pripravnika u Kancelariji Patrijarha srpskog 1962. godine, zatim je 1965. godine imenovan za pisara, a za sekretara je postavljen 1975. godine. Uporedo je obavljao dužnost referenta Velikog crkvenog suda. Službu u Kancelariji Patrijarha srpskog okončao je 2009. godine, kada mu je Sveti Arhijerejski Sinod dodelio orden Svetog Save II stepena.

Autor je naučnog rada "Izgradnja i obnova crkava i manastira od 1920. do 1941. godine", objavljenog u "Spomenici Srpske Pravoslavne Crkve 1920-1970".

Predano i odgovorno je vodio rad Kancelarije patrijarha Germana, a zatim i Kancelarije patrijarha Pavla. U više navrata bio je član poslanstava Srpske Pravoslavne Crkve tokom zvaničnih poseta pomesnim Pravoslavni Crkvama.

Učestvovao je u zasedanjima međucrkvenih konferencija širom sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima