Šta radi dr Bojanić, kom se sudi za smrt malog Radenka: Viđaju ga na ortopediji, tvrde da je u administraciji

U Opštoj bolnici Loznica tvrde da će njegov dalji status zavisiti od ishoda suđenja

  • 32
Radenko Nikodinovic,  Dobrivoje Bojanic

FOTO: Facebook/Dom zdravlja"Dr Milenko Marin" Loznica, Nikola Tomić

Više od pet godina otac malog Radenka Nikodinovića (8) iz Kozjaka kod Loznice, sina "viđa" na grobu, na slikama, u sećanjima. Toliko čeka i pravdu, kaznu za smrt svog jedinca. Odlazi na sva ročišta, koliko god mu teško bilo, ne propušta ih, i moli se da dr Dobrivoje Bojanić ne dobije nanogicu. A, i za kaznu koja mu preti ako bude osuđen, pita se šta je ona u odnosu na smrt jednog deteta.

U Osnovnom sudu u Šapcu i dalje se vodi postupak protiv trojice lekara zbog smrti malog Radenka. Otac Milan tereti samo lozničkog ortpeda dr Bojanića, kojem je vraćena licenca za rad, i za kojeg tvrdi da radi sa pacijentima, iako nadležni kažu da je raspoređen na poslovima administracije.

- Viđao sam ga, a i pričaju ljudi da ga viđaju u bolnici. Radio je on i ovih godina u bolnici, samo što su ga provlačili kao da radi u administraciji, međutim, viđali su ga kako pregleda pacijente. Moja strina kada je bila, a on kada je video da je Nikodinović, pobegao je iz ordinacije. Pa, kada mi je otac umro u maju 2019. godine, ja sam se sreo sa njim na ortopediji. Javio mi se. Ja mu kažem šta se ti meni javljaš. Tužio me je. Kaznu sam platio zbog toga. Još je naveo svedoke koji nisu bili tu. Tražio sam od sudije da se suočim sa svedocima, nisu mi dali. Sve jasno, on je radio u sudu kao veštak - kaže Milan Nikodinović, otac malog Radenka.

Ortopedu Opšte bolnice Loznica Dobrivoju Bojaniću, kojem je nakon smrti Radenka oduzeta licenca za rad na dve godine, ona je vraćena 9. oktobra 2020. godine.

Kako smo tada saznali u Lekarskoj komori Srbije (LKS) njemu je licenca vraćena na njegov zahtev u kojem je tražio da mu se vrati, s obzirom na to da je istekao rok na koliko mu je ona bila oduzeta.

U Opštoj bolnici Loznica tada nam je rečeno da on neće raditi sa pacijentima sve dok se ne završi suđenje, da je raspoređen na administartivnim poslovima, međutim, pacijenti kažu da ga viđaju na ortopediji i da radi sa njima.

U bolnici i dalje tvrde isto.

- Doktor Bojanić radi na administrativnim poslovima - rečeno nam je i sada u ovoj zdravstvenoj ustanovi, i dodato da će njegov dalji status zavisiti od ishoda suđenja.

Radenko Nikodinović

Milan Nikodinović, Radenkov otac Foto: Nikola Tomić

U ovoj ustanovi, međutim, nismo dobili precizniji odgovor na pitanje gde on konkretno radi na amdinsitrativnim poslovima i kako to da ga pacijenti sreću na ortopediji.

Otac malog Radenka očekuje da će biti još dva, tri ročišta i da bi suđenje trebalo da se privede kraju.

- Očekuje se da se sada saluša novi konsultant, pošto je patolog Zoran Stanković u međuvremenu preminuo, i to baš na godišnjicu mog deteta. Trebalo bi brzo da se privede kraju. Moram da kažem da me je Stanković malo razočarao, iako mi je sudija rekao da to ne utiče ni na šta. On je pričao kako je dete po nekim nalazima imalo anomalije pre smrti, a to nema veze sa istinom - priča neutešan otac.

Podseća da je zaprećena kazna za ovo delo od dve do 8 godina zatvora, i pita se šta je 8 godina za smrt deteta.

- Više od 5 godina mi ne znamo istinu. Kako sam? Šta da vam kažem, borim se za neku istinu. Samo da ne prođe sa nanogicom. Zaprećena kazna za ovo što se njemu sudi je od 2 do 8 godina zatvora. Šta je 8 godina za smrt deteta? Nehat. Šta je nehat? Nehat je ako pištolj slučajno opali, ali ako ti znaš da u nekom slučaju može da dođe do nekog lošeg stanja, a ne preuzmeš ništa, to više nije nehat. Učio si u školi da u slučaju otvorenog preloma može da dođe do komplikacija, a ti nisi ništa preduzeo. To nije nehat - napominje Radenkov otac.

Ako se dr Bojanić proglasi krivim, sud može da donese odluku da mu se privremeno ili trajno zabrani rad, a u skladu sa tom odlukom zavisiće i dalje odluke Suda časti LKS.

Podsetimo, dečak je 2. oktobra 2016. godine pao sa tobogana i slomio ruku. Roditelji su ga odveli u bolnicu "Dr Milenko Marin", gde ga je primio doktor Bojanić. Mališan je iste večeri dobio temperaturu i stanje mu se komplikovalo iz dana u dan, a kada je konačno prebačen u Beograd, bilo je prekasno.

Preminuo je od gasne gangrene 8. oktobra, samo šest dana kasnije, na Institutu za majku i dete "dr Vukan Čupić" u Beogradu.

Obdukcioni nalaz i mikroskopski pregled organa malog Radenka, pokazali su da je njegova smrt nastupila usled komplikacija bakterijske infekcije.

Video: Vreme ne leči rane i žal za gubitkom deteta: Ni posle 4 godine niko nije kriv za smrt Radenka (8)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA