Osmi put srušena ploča postavljena otetim novinarima na KiM: Sudbina Đure i Ranka i dalje nepoznata

- Ovo je poraz i međunarodne zajednice na Kosovu koja blago reaguje na rušenje - rekao je Ničić

  • 0
Ranko Perenić Đuro Slavuj

Foto: UNS

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević i predsednik UNS-ovog ogranka na Kosovu Budimir Ničić sa grupom novinara obišli su mesto gde je danas srušena ploča otetim novinarima Ðuru Slavuju i Ranku Pereniću iz Radio Prištine.

Ničić je poručio da će UNS nastaviti da obnavlja i postavlja ploču, ali je dodao da je rušenje ploče kosovskog društva, pre svega kosovskih lidera koji do sada, kako je naveo, nisu javno osudili rušenje ploče, prenosi Tanjug.

- Ovo je poraz i međunarodne zajednice na Kosovu koja blago reaguje na rušenje - rekao je Ničić.

On je potvrdio da će UNS ubrzo ponovo postaviti ploču i pozvao policiju i nadležne organe da otkriju počinioca, kao i da ga strože kazne u odnosu na prošli put.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević rekao je da kosovsko društvo nije u stanju da se suoči sa zločinima i osnovnim slobodama koje glase: "dajte da znamo šta se desilo Slavuju, Pereniću. Dajte da znamo šta se desilo sa 17 kolega Albanaca, Srba, stranaca koji su ovde stradali radeći ovaj posao".

UNS je ranije danas saznao da je kod Velike Hoče, na mestu gde su otetiti novinari Radio Prištine Ðuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo srušena ploča koju je postavio UNS sa svojim ogrankom na Kosovu.

To je, inače, osmi put u poslednjih devet godina da je nasilno uklonjena ploča na kojoj piše: “Ovde su 21. 8. 1998. godine otete naše kolege novinari, Ðuro Slavuj i Ranko Perenić - tražimo ih”. UNS i DNKiM su ploču postavili 2012.

Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca. Šaban Beriša (47) uslovno je kažnjen na tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne za rušenje ploče.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA