≫ 

Letos su s neba branili i našu i tuđu zemlju helikopterima: Zahvalnost Airbas komandantu jedinice

Plaketu zahvalnosti dobio je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin

  • 0
Airbus zahvalnica, Nenad Nedić, komandant Helikopterske jedinice, Aleksandar Vulin, ministar policije i Izrael Cezar Sančez Lopez Foto: MUP

Piloti Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova letos su se borili sa vatrenim stihijama neprestano 18 dana u zemlji, regionu a najviše u Grčkoj, na Eviji. Sa vatrom su se obračunavali sa helikopterima tipa Airbus H145, a upravo zbog toga ptpredsednik te kompanije  za Jugoistočnu Evropu i Izrael Cezar Sančez Lopez uručio je danas komandantu Helikopterske jedinice Nenadu Nediću plaketu za doprinos MUP-a u borbi protiv požara u Evropi tokom 2021. godine.

Plaketu zahvalnosti dobio je i ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulina.

- U svoje ime i u ime Ministarstva unutrašnjih poslova želim da uputim izraze zahvalnosti kompaniji Airbu koja je prepoznala borbu i požrtvovanost pripadnika MUP-a Srbije i sve napore koje je MUP Srbije preduzeo ovog leta u suzbijanju šumskih požara širom Evrope, pretežno u Republici Grčkoj i Severnoj Makedoniji, ali i u Republici Srpskoj i naravno Srbiji. Hvala vam što borbu i požrtvovanost naših pripadnika pamtite, cenite i poštujete -  poručio je ministar policije Aleksandar Vulin:

- Uspešnost u suzbijanju šumskih požara, osim našim hrabrim pripadnicima Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice, dugujemo i vašim helikopterima koji su se i u otežanim uslovima pokazali kao vrlo pouzdani i efikasni, kao dobar oslonac i saveznik u borbi protiv požara. MUP nastavlja dalja ulaganja u opremanje i zanavljanje svojih jedinica. Кoliko budemo bili snažniji i opremljeniji u tolikoj meri ćemo moći da pomognemo i drugim državama koje našu pomoć zatraže.

Ministar Vulin je ukazao da pored gašenje požara, značajan doprinos upotrebe helikoptera H145 M je bio i u operacijama traganja i spasavanja, postavljanju betonskog postolja za krst, za potrebe Eparhije Mileševske, u radu specijalnih jedinica i medicinskog transporta pacijenata.

Pripadnici Helikopterske jedinice, da podsetimo, osim što su gasili šumske požare u našoj zemlji, sa vatrom su se borili i u Severnoj Makedoniji, Republici Srpskoj, a najviše u Grčkoj, na Eviji. Ukupno, 18 dana su bili na terenu.

Kako je u velikom intervjuu nakon povratka u svoju bazu govorio za Telegraf.rs komandant Nenad Nedić, gašenje požara tokom leta koje je iza nas za HJ je bilo teže, tačnije zahtevnije u Severnoj Makedoniji nego na Eviji u Grčkoj, i objasnio zbog čega. 

- Možda će vama zvučati čudno, ali ove godine zahtevniji požari i naše angažovanje je bilo u Severnoj Makedoniji. Reći ću vam i iz kog razloga. U Severenoj Makedoniji smo bili upućeni kao podrška vojsci Severne Makednije. Međutim, u tom trenutku Severna Makedonija je imala dva ispravna vazduhoplova, dva ispravna helikoptera, pri čemu je bilo slučajeva da ni oni nisu bili u mogućnosti zbog tehničke ispravnosti da lete, pa smo sami leteli. Imali smo tešku koordinaciju sa snagama na zemlji jer oni nisu organizovani kao Sektor za vanredne situacije u našem Ministarstvu. To je bila prilika da naša pozitivna iskustva prenesemo njima kako bi bili efikasniji, kako bi sebi olakšali.

- Na prostoru Evije bilo je iz drugog razloga malo više zahtevnije, ali pre svega mislim na organizacionu prirodu. Najveći je problem kada se upućujete u stranu državu sa vazduhoplovima što vaš proces i sistem održavanja nije prisutan u tim državama, a vazduhoplovstvo podrazumeva tehničku podršku i logistiku da bi se nesmetano izvršavali letovi. Vi ne znate kada će se i gde desiti čak i manji kvar, što može da vam zakomplikuje i oteža vašu operativnost odnosno operativno delovanje. Tako da, što se tiče održavanja samih vazduhoplova bilo je teže na prostoru Grčke, a što se tiče naprezanja posada bilo je teže na prostoru Severne Makedonije - rekao je tada Nedić za naš portal. 

Zahvalnost je stizala sa svih strana, a još tada su dobijali plakete. U znak zahvalnosti grčki general major Hristos Lambris i komandant eskadrona pukovnik Mihail Koirtis uručio im je plakete.

Ova jedinica, da podsetimo, uskoro bi trebalo da bude bogatija i za helikoptere Super puma, a prvi se očekuju sledeće godine.

Video: Apokalipsa sada: Helikopterska jedinica gasi šumu na Eviji

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA