≫ 

Zaštitnik građana utvrdio: Preminulom zatvoreniku u Prokuplju pružena adekvatna lekarska pomoć

Iako je delovalo da je S. M. bolje nakon terapija, njemu je 3. oktobra iznenada pozlilo, nakon čega je preminuo

  • 0
zatvorenik korona u zatvoru bolest rešetke maska Foto: Shutterstock

Zaštitnik građana utvrdio je da nema osnova za dalje postupanje i preduzimanje daljih mera iz nadležnosti ovog organa nakon što je obavio postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Okružnog zatvora u Prokuplju povodom tvrdnji da je osuđenik S. M. preminuo tokom izdržavanja zatvorske kazne jer navodno nije dobijao adekvatnu zdravstvenu negu za lečenje od infekcije korona virusom.

Okružni zatvor je, kako je navedeno, u Prokuplju dostavio Zaštitniku građana sve neophodne informacije o toku lečenja tog osuđenika iz kojih je jasno da je od prvog dana otkrivanja infekcije imao potpunu zdravstvenu zaštitu kako od lekara u toj ustanovi, tako i u Opštoj bolnici u Prokuplju, gde su mu urađeni svi potrebni pregledi kod lekara opšte prakse, radiologa i infektologa, koji je napisao potrebnu terapiju koju je on sve vreme uzimao.

- Nakon prijema traženih informacija, na osnovu sagledavanja svih relevantnih činjenica od značaja za ocenu pravilnosti rada Okružnog zatvora u Prokuplju, utvrdili smo da nema osnova za dalje postupanje Zaštitnika građana kao ni za preduzimanje drugih mera - navedeno je u izveštaju Zaštitnika građana dostavljenom OZ u Prokuplju.

Iz zavoda u Prokuplju naglašavaju da je u potpunosti primenjen protokol koji su lekari te medicinske ustanove naložili kako za to osuđeno lice, tako i za druga lica koja su imala infekciju.

- Još jednom podsećamo da sva lica lišena slobode tokom pandemije korona virusa dobijaju potrebnu negu i terapiju i nalaze se na prioritetnoj listi u dijagnostici, pregledima i svakom drugom medicinskom zbrinjavanju u zdravstvenim ustanovama - navode iz Okružnog zatvora u Prokuplju.

Podsećamo, 27. deptembra S. M. je, zbog početnih tegoba u vidu malaksalosti i zamaranja, odveden u laboratoriju Doma zdravlja gde mu je urađena krvna slika i diferencijalna krvna slika. Dan kasnije u 17.23 stigao je rezultat PCR testa koji je pokazao da je zatvorenih pozitivan na virus korona.

Njegovo lečenje se nastavilo, a osuđenik je u skladu sa protokolom koji se primenjuje od marta 2020. godine, bilo pod pojačanim nadzorom zavodskog lekara.

- Uz mišljenje da se lice dobro oseća, zavodski lekar je tada napisao i uput za novi laboratorijski pregled i pregled kod infektologa u Opštoj bolnici. Naglašavamo i da je poslednji pregled obavljen 2. oktobra 2021. godine oko 19 časova kad su S. M. ponovo provereni telesna temperatura i saturacija. On se dobro osećao i svi parametri su bili uredni - istakli su ranije iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Dan kasnije S. M. je preminuo. Njegov cimer iz sobe alarmirao je Službu obezbeđenja navodeći da je osuđeniku pozlilo.

- U 5.05 časova komandir zavoda je pozvao Hitnu pomoć. S. M. je sve vreme ukazivana pomoć, a to znači da mu je naš zavodski lekar tokom transporta u sanitetu Hitne službe radio masažu srca, stavljen mu je AMBU balon sa dotokom vazduha, data mu je ampula adrenalina. Po prijemu u Urgentnom odeljenju Opšte bolnice urađen mu je odmah EKG koji je pokazao zastoj u radu srca. Nakon toga su dežurna doktorka na Urgentnom odeljenju Opšte bolnice S. Đ. (ime i prezime poznato redakciji) i naš zavodski lekar u OZ Prokuplje D. T. (ime i prezime poznato redakciji), koji je sve vreme bio u pratnji S. M. u sanitetu i preduzimao opisane radnje reanimacije, konstatovali smrt u 5.30 časova - navedeno je ranije u saopštenju.

Video: Sukob policajca i zatvorenika invalida: Skinute lisice su bile kobna greška, sledila tuča

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA