≫ 

Preokret u neobičnom slučaju: Beograđanka imala dve prve doze, a sad ipak u kovid sertifikatu stoji i treća

Otišla je po drugu dozu, iliti drugu drugu jer je sa vakcinacijom počela ispočetka, a dobila sertifikat kao da ima tri. A, i ima ih

  • 45
Zeleni sertifikat, Institut Torlak, Vakcinacija vakcina revakcina Ljubinka Foto: Nikola Tomić, Telegraf

Naša čitateljka Lj. Đ. koja je u velikom razmaku primila dve doze vakcine, pa su joj zbog novih pravila doktori rekli da sada ima dve prve doze, te je vakcinaciju počela ispočetka, a ipak dobila kovid sertifikat, doživela je preokret. Kada je primila drugu dozu, što će biti druga druga a realno treća, dobila je ažuriran sertifikat da ima tri doze a ne dve, pa i mejl o uspešno vakcinaciji trećom dozom.

Lj. Đ., je da podsetimo uspela je da dobije digitalni zeleni sertifikat, iako je između dve prve  doze prošlo skoro 9 meseci, tačnije 275 dana.

Ona je, naime, prvu dozu vakcine protiv kovida primila u januaru ove godine, međutim, malo iz opravdanih, a malo i iz neopravdanih razloga - po drugu je otišla tek 28. oktobra. Tada joj je rečeno da joj se prva ne važi, i da sada opet treba da počne sa vakcinacijom ispočetka. Što je i uradila.

Početkom ovog meseca, tačnije 6. decembra, otišla je po drugu dozu, svesna da se bode treći put. Nije ni pomišljala da će od eUprave dobiti obaveštenje da ima potpunu vakcinaciju.

- Odmah sutradan stigao mi je ažurirani sertifikat na kojem se navode sve tri doze, a odmah zatim i mejl sa potvrdom o izvršenoj vakcinaciji trećom dozom - kaže ona za Telegraf.rs i smeje se.

Ona je da podsetimo izabrala kinesku Sinofarm vakcinu.

- Prvu dozu primila sam 26. januara na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Kada je nakon tri nedelje trebalo da primim drugu dozu, razbolela sam se. Nije bio kovid, bar po testu, već mi je rečeno da imam bakterijsku infekciju grla. Taman sam malo ozdravila i htela po vakcinu, opet sam imala jaku prehladu. A onda se desilo da sam par puta bila sa detetom u karantinu. Vrtićke grupe, kao što znate, raspuštaju se ako je jedno dete zaraženo, dešavalo se da je i on bio bolestan, i tako ja dođoh do oktobra. Malo zbog sprečenosti, malo zbog obaveza, malo zbog nedostatka vremena, a malo i zbog lenjosti - ispričala je prošlog meseca naša sagovornica.

Jedno je, napominje, sigurno, od vakcinacije nije odustajala.

Zeleni sertifikat, Institut Torlak, Vakcinacija vakcina revakcina Ljubinka Foto: Telegraf

- Konačno sam 28. oktobra otišla u svoj dom zdravlja da primim vakcinu, jer mi je maltene ispred kuće, a do Torlaka moram da obiđem ceo grad. Kada sam objasnila doktorki da sam došla po drugu dozu, i dala joj potvrdu o prvoj, rekla mi je da mi se ta prva više ne važi. Odnosno, da se ne važi posle 6 meseci, i da ako hoću da se vakcinišem, sada treba da počnem ispočetka. Tako ćete, reče mi, da primite drugu prvu dozu, iako me u sistemu uredno ima da sam već primila jednu - priča nam Lj . Đ.

Tako je drugu prvu dozu primila tačno 275. dana nakon prve. S obzirom na to da zna da sertifikat mogu da dobiju osobe koje imaju drugu, odnosno treću dozu vakcine od koje nije prošlo sedam meseci, ili da toliko nije prošlo od preležane korone, bila je ubeđena da ne može da dobije digitalni zeleni sertifikat.

Bila je, ipak, radoznala, pa je rešila da proba. I, pogodak.

- Bez obzira na veliki razmak između ove dve prve doze, uspela sam da dobijem digitalni zeleni sertifikat. Možda zato što mi se, ipak, u sistemu ova druga prva, kako je zove doktorka, računa kao druga doza - kaže kroz smeh naša sagovornica.

Bez obzira na to što je dobila zeleni status, naša čitateljka se ponašala kao da je sa vakcinacijom počela ispočetka pa je kao što nam je i obećala, otišla po drugu dozu. Iliti, drugu drugu.

Odnosno, ispostavi se treću!

Inače, da podsetimo, digitalni zeleni sertifikat je potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19, rezultatima testiranja na ovu zaraznu bolest i oporavku od nje.

Pored ličnih podataka (ime, prezime, JMBG, pol, broj pasoša), sadrži i podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve, druge i treće doze.

Sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se zeleni i crveni status. Zeleni, onaj koji svi priželjkuju, dobijaju osobe koje imaju negativan PCR rezultat u poslednja 72 sata ili negativan antigenski test u poslednjih 48 sati ili pozitivan test na antitela (IgG) u poslednjih 90 dana, ili drugu, odnosno treću dozu vakcine u poslednjih 7 meseci ili podatak o preležanoj bolesti u poslednjih 7 meseci.

- Crveni status dobijaju osobe koje imaju pozitivan PCR ili antigenski rezultat u poslednjih 14 dana (bez obzira na to da li su imunizovani ili imaju podatak o preležanoj bolesti), takođe i za lica kojima je prošlo više od 7 meseci od primanja druge doze vakcine ili više od 7 meseci od preležane bolesti - navodi se na sajtu e-Uprave.

Video: Kako da za 5 minuta izvadite kovid propusnicu: Kompletno video uputstvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cile

    22. decembar 2021 | 07:03

    Fala neću ni jecnu! Polako sve na videlo izlazi!

  • Previse za pamtit

    22. decembar 2021 | 08:31

    Kad ce se nulirat, pa da se pocne ispocetka.😀

  • Boža zemunac

    22. decembar 2021 | 09:36

    Vakcina i pelcovanje, NIKADA. Verujem samo u Gospoda Boga. Amin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA