Direktorka Batuta: Posledice korone kod mladih mogu da budu veoma komplikovane

I dalje je glavna strategija protiv kovida 19 vakcinacija, istakla je dr Verica Jovanović

  • 18
Konferencija, krizni štab Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Možemo očekivati da će omikron varijanta korona virusa dominirati u narednim mesecima s obzirom na njenu sposobnost  da se brzo širi, izjavila je direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Ona je u emisiji "Tačno tako" Tanjug TV apelovala na primenu ličnih preventivnih mera s obzirom, kako je naglasila, na karakteristiku omikrona da jedna zaražena osoba može u vrlo kratkom roku da prenese virus na više lica u svom okruženju.

Kao glavne mere preventive, Jovanović je istakla nošenje maske i izbegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima.

Vakcinacija glavna strategija

Jovanović je rekla da postoji sumnja da se omikron može razviti i kod osoba koje su vakcinisane, ali da prema dosadašnjim istraživanjima još nije izvesno da ova varijanta može da izbegne imunitet stečen vakcinacijom.

- Ono što je sigurno je da vakcinacija štiti od težih oblika kovid 19 bez obzira o kojoj varijanti se radi i da takva osoba neće biti ugrožena zdravstveno i životno - naglasila je Jovanović.

Ona je navela i da je lek molnupiravir, koji je dostupan u našoj zemlji, najsavremenija vrsta leka koja se daje najosetljivijim grupama, ali je naglasila da je i dalje glavna strategija vakcinacija.

Ona je pojasnila da vakcinacija pre svega štiti od težih formi bolesti, smrtnog ishoda i sistemskih posledica koje mogu da se jave, i da je pre svega neophodna starijoj populaciji, ali da je potrebna i mlađima jer posledice koje mogu nastati kod mladih mogu biti veoma komplikovane i dovesti do ozbiljnog urušavanja zdravlja.

Postkovid kompikacije

Jovanović je rekla da se postkovid već prati veoma dugo i da su primećene komplikacije koje su vezane za kardiovaskulatorni sistem, poremećaje cirkulacije, a istovremeno i neke druge posledice koje dovode do poremećaja nekih funkcija organizma koje su vitalnog karaktera.

- Vakcinacija zbunjuje zato što pandemija još traje i ona mora prvo biti zaustavljena globalno, a posle toga će verovatno preporučivati samo sezonski u cilju sprečavanja posledica i težih formi - navela je Jovanović.

Vakcina, vakcinacija Foto: Shutterstock

Ona je poručila da smo trenutno u boljoj epidemijskoj situaciji, ali je podsetila da mere nikada nisu ukinute i da ih ne treba zaboraviti, pogotovo u okolnostima kada su ispred nas veća praznična okupljanja, gde su fizička distanca i izbegavanje rizičnih konatakata način da se spreči širenje kovida.

Jovanović je rekla i da će na narednoj sednici Kriznog štaba jedna od tema biti broj inficiranih lica na dnevnom nivou kao i trenutno stanje u bolničkim ustanovama.

Video: Pooštrene mere na aerodromu zbog omikrona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    25. decembar 2021 | 09:26

    3 puta vakcina Sinofarm i nisam skidala masku i ogranicila broj kontakta na minimum minimuma na daljinu i nigde nisam izlazila i niko nije dolazio mi i opet 3 mes nakon trece doze konačno dobila koronu.Test negativan skener pluca pozitivan.Hvala ne znate vi nista o virusu.U to sam sada sigurna.I dalje sam za vakcinu ali majku mu napravite pravu i dajte nam lekove kod kuce i kad su testovi negativni.Ovo je za mene poraz nakon svega preduzetog i discipline i dezinfekcije i cuvanja i zakljucavanja same sebe.

  • panic

    25. decembar 2021 | 11:15

    doktorka dali vas neko obavesti da u svetu i kod nas svakodnevno na desetine mladih ljudi IZNENADA UMRE kako se napise dali znate od cega sta je glacni uzrok tome da obavestite javnost

  • Boža zemunac

    25. decembar 2021 | 11:11

    Opa direktorka. Vidovita Zorka će biti zadovoljna zbog svoje učenice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA