≫ 

Dirljiva i uznemirujuća scena iz Bogatića: Čuvali decu kao u logoru, dvoje kod hranitelja, treće ne daju

Ove godine iz bioloških u hraniteljske porodice u opštini Bogatić je izmešteno šestoro dece

  • 12
Dečak mladić tuga Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Majka D. Z. je dvanaestogodišnjeg sina držala u krilu i čvrstim zagrljajem sprečila socijalne radnike i policiju da ga odvedu u hraniteljsku porodicu. Dečak je, do novog pokušaja izvršenja rešenja o izmeštanju iz porodice zbog zanemarivanja i zlostavljanja, ostao sa roditeljima koji žive u vanbračnoj zajednici.

Dirljiva i uznemirujuća scena iz Bogatića je samo jedna epizoda u rešavanju jednog od težih primera zanemarivanja dece za koji se saznalo u novembru pošle godine. Tada je, naime, dvoje od četvoro dece, devojčica stara 5,5 i dečak od 2,5 godine, iz ove porodice po hitnom postupku izmešteno kod hranitelja. Stariji brat (11) i najstarija sestra (15), prema proceni socijalnih radnika "posedovali su izgrađene veštine samozaštite" i ostali su uz roditelje.

Godinu dana kasnije, umesto da su se potrudili da im deca budu vraćena, majka D. Z. i otac D. J. su sudski lišeni roditeljskih prava, čekaju odluku suda po krivičnim prijavama za zanemarivanje i zlostavljanje, a još jedno dete treba da se iseli kod hranitelja.

Deca živela horor u prljavštini, bila gola i bosa i vašljiva u hladnoj kući

Socijalni radnici i policajci su pre godinu dana ostali nemi kada su ušli u kuću u kojoj je D. Z. živela sama sa četvoro dece.

- Kakav horor film. I u koncentracionom logoru je urednije. Nered i prljavština, razabacane stvari, kupatilo sa punom kadom prljave vode, bez sredstava za higijenu, higijenski ulošci i korišćene pelene na podu, u dnevnoj sobi dečiji izmet na svakom koraku, prljavi sudovi sa ustajalom hranom, razbijene flaše, polupani tanjiri, pokvarena i buđava hrana na stolu i u frižideru... Devojčicu su zatekli golu i bosu, bez odeće i obuće, u hladnoj sobi. Napolju, pred kućom bii su džakovi smeća, razbacane kašike, viljuške... - opisao je tada izvor Telegrafa.rs.

Zbog svojih godina dečak i devojčica nisu ni znali za bolje uslove, a i sami su bili prljavi i neuredni, sa flekama po telu koja ukazuje na infekciju i kosom punom vaški. Majku su retko viđali, a o njima je, koliko su uspevali i znali brinuli stariji brat i sestra, pošto je otac D.J. u to vreme bio na privremenom radu u inostranstvu. Porodica nije bila korisnik novčane socijalne pomoći. Majka je radila kao kafanska pevačica, a otac je deci slao novac iz inostranstva.

- Odvajanje dece od roditelja se primenjuje kao privremena mera i nikada zbog siromaštva, već isključivo kada se utvrdi da oni ne ispunjavaju svoje obaveze, pa deca zbog toga pate. U ovom slučaju deca su grubo zanemarena, bilo je ugroženo njihovo zdravlje i bezbednost, pa su socijalni radnici hitno reagovali i izmestili ih kod hranitelja - navodi izvor Telegrafa.rs.

Otac i majka optuženi za zanemarivanje i zlostavljanje u saizvršilaštvu

Policija u Bogatiću je Osnovnom javnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv majke D. Z. i oca D. J.

- Postupajući po krivičnim prijavama, Tužilaštvo je Osnovnom sudu u Šapcu podnelo optužni predlog protiv vanbračnih partnera zbog toga što su kao saizvršioci izvršili dva krivična dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica - potvrdio je Telegrafu.rs zamenik tužioca Aleksandar Protić.

Pošto je majci zabranjeno da prilazi i komunicira sa decom koja su kod hranitelja, bilo je moguće da se ona vrate ocu ukoliko obezbedi uslove za život. Umesto toga, ne samo da nije razmatran povratak najmlađe dece u porodicu, već je Centar za socijalni rad, kao privremeni staratelj dvanaestogodišnjeg dečaka, odlučio je da i o njemu ubuduće brinu hranitelji.

Ove godine iz bioloških u hraniteljske porodice u opštini Bogatić je izmešteno šestoro dece, a pred sudom je u toku nekoliko postupaka za lišenje roditeljskog prava.

Video: Porodica sa petoro svoje dece usvojilo još sedmoro: Njihova srca su puna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrmot

    28. decembar 2021 | 17:42

    A ko kontrolise hranitelje? Ima sigurno divnih ali ima i onih losih primera a to nikako ne bi smelo da se desava, deci odvojenoj od porodice ne trebaju dodatne traume

  • Zare

    28. decembar 2021 | 17:38

    Zar nisu mogli pare koje daju hraniteljskim porodicama dati u hrani i garderobi toj porodici pa tako pomoci a ne otimati decu kao janjicari

  • Mićo

    28. decembar 2021 | 17:05

    Samo da su im dali pare i kućnu pomoćnicu da brine o deci,oni su verovatno nesposobni da i o sebi brinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA