≫ 

"Ako se ubila zbog zlostavljanja, Jovana je žrtva femicida": Zašto žene ne prijavljuju nasilje?

Postoje tri osnovna nivoa zbog kojih žrtve ne prijave nasilnika, među njima su strah i nedovoljno podrške okruženja

  • 15
Nestala Jovana Marjanović bez natpisa Foto: Instagram/_zoreina

Gotovo 17.000 devojaka i žena sa Balkana pod heštegom "nisamprijavila" na društvenoj mreži Tviter opisalo je svoja traumatična iskustva u vezi sa nasiljem ili zlostavljanjem koje su pretrpele, a nisu prijavile. Ova inicijativa će, kako smatra Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra (AŽC), osnažiti i druge da ispričaju ili prijave nasilnika čije su žrtve bile.

- Žene su posle ovoga osnažene da više govore o tome šta im se dogodilo. I sada je pravi trenutak da im se pruži podrška. Nasilje nije od juče, samo se sada više o njemu priča, ta tema se sada više otvorila - kaže Vedrana za Telegraf.rs.

Kako ističe, postoje 3 nivoa zbog kojih žene žrtve nasilja ne prijave nasilnika.

- Prvi nivo se odnosi na osećaj straha, bespomoćnosti. Prvenstveno, tada se kod njih javlja strah za svoju bezbednost, ali i bezbednost porodice. Drugi je takozvani nivo okruženja. Žrtve ne prijave nasilnika jer nisu dobile dovoljno podrške od strane porodice ili prijatelja - objašnjava naša sagovornica.

Treći je, navodi, takozvani institucionalni.

- Na tom nivou institucije su te koje nisu adekvatno odgovorile - kaže Lacmanović.

Ono što je najvažnije, dodaje, jeste to da se žrtvama pruži podrška.

- Često se veruje da se nasilje dešava zbog alkohola ili siromaštva, ali to nije tačno. Svako može da bude nasilnik... - priča ona.

Ukoliko žena preživi nasilje, osnovni savet je, ističu iz AŽC-a, da se jave ženskim organizacijama ili na SOS telefon, kako bi se pripremile za institucionalni postupak, odnosno - prijavljivanje nasilnika.

Negativni komentar šalju jasnu poruku

- Uvek kada prijavljuju slučaj policiji, treba da traže da daju izjavu koju potpisuju i da za sebe uzmu kopiju toga. Nažalost, ponekad ne naiđu na potpuno razumevanje sa druge strane, ali ne smeju da se obaziru ni na kakve negativne komentare - ističe Vedrana.

Govoreći o negativnim komentarima, naša sagovornica ukazuje na to da oni i te kako mogu da utiču na psihu žrtava nasilja ili bilo kakvog vida zlostavljanja.

- Takvi negativni komentari su samo pokazatelj da u društvu i dalje postoji nepoverenje prema žrtvama, odnosno predrasuda koje šalje poruku - ne verujemo vam. To je ono sa čime se žrtve nasilja suočavaju. Zato je najvažnije da te predrasude razbijemo - navodi Lacmanović.

Ona dodaje da se promene ne dešavaju preko noći, ali da se ne može zanemariti cifra od 17.000 žena koje su se oglasile putem Tvitera.

- Posle ove inicijative ne može ništa da bude isto. Verujem da će se na ovaj  način podići svest društva o nasilju nad ženama - kaže Vedrana Lacmanović.

Ako se Jovana ubila zbog zlostavljanja, on je žrtva femicida

Javnost je potresla i vest da je Jovana Marjanović (54) iz Niša pronađena mrtva u nedelju, a kako su njene ćerke navele, ona je bila zlostavljana od strane bivšeg supruga. Obdukcija je pokazala da nije bilo tragova nasilja.

- Nije retko da žena jedino rešenje, odnosno izlaz, vidi u samoubistvu. Postoje slučajevi da su žene posle zlostavljanja izvršile suicid. Indirektni suicid je kada kao posledica neke prakse dođe do suicida. Ako je bila žrtva nasilja, i ako je to bio motiv njenog samoubistva, svakako bi se računala kao žrtva femicida - objašnjava Vedrana.

Video: Poznate ličnosti koje su preživele zlostavljanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirkic

    29. decembar 2021 | 08:18

    Kod nas muskarci misle da mogu da upravljaju zenom,ako nije tako krece najgora psihicka tortura…nekad to preraste i u fizicku,a nekad ostane samo na psihickoj uz mozda jedan samar,za koji zlostavljaci kazu da se ne racuna.Ti su mozda i najgori jer zenu kljucaju iz dana u dan dok je ne slome. Zena cuti jer se plasi osvete kretena,a kad smogne snagu da ode u policiju,sluzbenici kazu: sacekajte u guzvi smo.A dok se ona trese i ceka,ponekad prodju i sati.

  • Mrki

    29. decembar 2021 | 08:16

    Zašto niko ne uzima u obzir,pošto se bavila biznisom,da tu leži razlog ? Finansiski krah ili sl. !!!

  • Nera

    29. decembar 2021 | 08:04

    Kad žena prijavi, onda postaje i žrtva sistema. Tortura se samo produbljuje. Ovo je zemlja gde je nasilnik zaštićen kao beli medved. Reaguje se tek u slučaju ubistva, ali tada nema svrhe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA