• 8
 ≫ 

"Institucije morale da naprave plan zaštite porodice iz Sombora. Kazna zatvora ne koriguje nasilje"

 ≫ 

"Veštak je taj koji kaže da li je osoba opasna po sebe i po druge, ali postoji po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici i nešto što se zove Grupa za koordinaciju i saradnju u kojoj sedi tužilac, policija i predstavnici Centra za socijalni rad"

 • 8

Zločin u Somboru potresao je Srbiju. Zdravko Goranović zaklao je ženu, ubio dve ćerke, zapalio kuću i izvršio samoubistvo. Ubica je, kako kažu komšije, godinama maltretirao porodicu.

Klinički psiholog Radmila Vulić Bojović u „Uranku“ na televiziji K1 ovog jutra istakla je da se u našoj zemlji, nažalost, pretnje i dalje ne shvataju dovoljno ozbiljno.

- Teško mi je da to kažem, ali imam utisak da je ovaj problem u našoj zemlji nerešiv. Strašno je što jedan ovako stravičan čin porodičnog nasilja može da se dogodi. Nekim nasilnicima ni pretnja najoštrijim sankcijama nije dovoljna da promene ponašanje i uverenja. Kada žrtva prijavi nasilnika, on želi da se osveti. Pretnje se, nažalost, i dalje ne shvataju dovoljno ozbiljno. Svaka osoba koja preti mora biti veštačena. Pitanje je da li je veštačenja uopšte bilo u ovom slučaju. Veštaci moraju biti konsultovani prilikom odluke o puštanju iz pritvora. Pitanje je da li su se i drugi ljudi, komšije, plašili ovog nasilnika. Možda ga zbog straha niko nije prijavio.

Radmila Vulić Bojović istakla je i da se ne zna da li su žrtve uopšte bile obaveštene da je nasilnik pušten iz pritvora.

- Porodično nasilje je specifičan vid nasilja koje počiva na toksičnom i pogrešnom uverenju zlostavljača da on ima pravo da se ponaša na takav način prema svojim ukućanima. To se ne koriguje u zatvoru. Postoji rad sa počiniocima nasilja u porodici ali je ta praksa u našoj zemlji u nivou promila u odnosu na ukupan broj slučajeva nasilja – naglasila je Vulić Bojović.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra kazala je da se ne zna zbog čega je nasilnik pušten iz pritvora i zbog čega mu je ta mera zamenjena merom zabrane prilaska i kontaktiranja.

- Pitanje je i da li je sud naložio neki oblik kontrole i nadzora sprovođenja te mere. Institucije su morale da naprave plan o zaštiti porodice nakon njegovog izlaska iz pritvora. Veštak je taj koji kaže da li je osoba opasna po sebe i po druge, ali postoji po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici i nešto što se zove Grupa za koordinaciju i saradnju u kojoj sedi tužilac, policija i predstavnici Centra za socijalni rad. Onog momenta kada su saznali da je njemu mera pritvora zamenjena merom zabrane prilaska i kontaktiranja, trebalo je da odmah sednu zajedno i naprave plan zaštite ove porodice – rekla je Macanović u „Uranku“.

Ona je kazala da su profesionalci u sistemu sigurno mogli da procene da je nasilnik pretio i ranije.

- Ovaj stravičan zločin govori u prilog tome da je on imao nameru. Pitanje je kako je moguće da niko od profesionalaca nije bio u uverenju da će on da ponovi delo nasilja, a to je jedan od razloga zbog kojeg se određuje pritvor.

Video: Trenutak hapšenja Gorana Jankovića, osumnjičenog za trostruko ubistvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dasa

  30. decembar 2021 | 13:08

  Da li je iko ikada od nadleznih institucija odgovarao nakon ovako teskih i strasnih dogadjaja...?!?!

  13
  0

  Podelite komentar

 • Lord

  30. decembar 2021 | 13:12

  Nije mi jasno kako taj sudija koji ga je pustio ne trpi nikakve sankcije.Ocigledno je da nije normalan,njega treba u kavez!

  10
  0

  Podelite komentar

 • S

  30. decembar 2021 | 13:02

  Sve institucije sistema zakazale.Otkaz svima .

  10
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima