≫ 

Skraćen karantin u više zemalja, u Srbiji za kontakte: Šta je s obolelima i koliko dana je dovoljno za izlazak

U Srbiji je 6. januara skraćen karantin za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama * Više je zaraženih ali blaža forma, a virus se kraće zadržava u sekretima, pa je skraćenje opravdano - kaže za Telegraf.rs profesor dr Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta

  • 5
omikron soj, korona virus, kovid 19 Foto: Shutterstock

Iako je omikron zavladao svetom, jedna po jedna država smanjuje kućni karantin, kako za zaražene, tako i za one koji su bili u kontaktu sa osobama koje su pozitivne na kovid 19. Srbija je 6. januara skratila karantin samo za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama, i to sa 14 na 10 dana. Prema najnovijoj odluci Kriznog štaba, kako je danas izjavio dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, period izolacije će se smanjiti, te će umesto 10, važiti 7 dana, ne precizirajući da li se odnosi i na kovid pozitivne ili samo na kontakte.

- To nam je veoma važno i zbog vraćanja u redovne radne zadatke svih onih koji na lak način prebole koronu - naveo je dr Gojković.

I u Crnoj Gori je dužina izolacije skraćena sa 10 na 7 dana za zaražene, odnosno sa 14 na 10 dana za bliske kontakte, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IZJZ).

U Sloveniji je, kao i kod nas  karantin nakon kontakta visokog rizika ili prilikom ulaska u zemlju bez kovid propusnice, skraćen je sa deset na sedam dana.

Prema novim pravilima, da bi izbegli karantin pri ulasku u Sloveniju, putnici koji su vakcinisani ili su preležali virus, moraće da pokažu negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili brzi test ne stariji od 24 sata.

Pravila oko karantina promenila je i Austrija, od ove mere su izuzete osobe koje su dobile tri doze vakcine, ili ako su svi nosili FFP2 maske prilikom kontakta sa obolelim. Karantin ubuduće traje najmanje pet dana, odnosno posle petog dana moguće je osloboditi se izolacije uz negativan PCR test. Pozitivno testirane osobe posle petog dana izolacije mogu se osloboditi karantina.

I Grčka je trajanje karantina skratila sa deset na pet dana, a nakon Španije i Irske, i I Velika Britanija je napravila napredak u borbi protiv omikron soja korona virusa i razmatra da smanji period samoizolacije koji bi trajao pet dana, izjavio je danas premijer te zemlje Boris Džonson.

Upitan da prokomentariše smanjenje perioda samoizolacije sa sedam na pet dana, rekao je da vlada razmatra to, ali i da će pratiti savete naučnika, preneo je Rojters.

- Moramo da osiguramo da se zaustavi omikron. Pravimo odličan napredak. Međutim, trenutno u bolnicama imamo oko 18.000 ljudi, to je veliki skok u odnosu na prethodni peroid i brojke se i dalje povećavaju -  kazao je Džonson, dodavši da se "možda oko 30 odsto" hospitalizovanih inficiralo u bolnici.

Jedna američka studija nedavno je pokazala da su oni koji su vakcinisani zarazni malo duže od pet dana, dok su oni koji nisu vakcinisani zarazni duže od sedam dana.

U Srbiji je da podsetimo, kućni karantin za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženima, bio prvo skraćen sa 14 na 10 dana.

-  Nakon isteka 10 dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja. Datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa kovid 19 slučajem je nulti dan - navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Dodaje se da se karantin može prekinuti nakon 7. dana uz negativan rezultat PCR testa urađenog o sopstvenom trošku, a uzorak za PCR test se može uzeti najranije 6. dana od početka karantina.

Virusolog profesor dr Tanja Jovanović, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kaže za Telegraf.rs, na pitanje zašto nije skraćen karantin i za obolele nego je još 14 dana, da će i ta odluka verovatno biti revidirana. 

- Skraćenje na 10 dana za kontakte je opravdano jer ima jako puno inficiranih osoba, a što su pre svega lakše forme bolesti i što se virus praktično kraće zadržava u sekretima, koji su glavni izvor zaraze. Ostaje 14 dana za one koji su zaraženi ali verovatno će se i to revidirati - kazala je prof. dr Jovanović za Telegraf.rs.

Inače, i za karantin od 10 dana postoje izuzeci. To su oni koji imaju primljenu drugu, odnosno treću dozu vakcine protiv korona virusa, a od nje nije prošlo 210 dana, zatim oni koji imaju dokaz u vidu testa o preležanom kovidu koji nije mlađi od 14 i stariji od 210 dana, ili pozitivan serološki test IgG urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu, ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.

Ove osobe su samo dužne da 14 dana od poslednjeg kontakta sa zaraženom osobom nose zaštitnu masku u zatvorenom i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, da peru i dezinfikuju ruke, izbegavaju okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Video: Gojković: Ako prekršite samoizolaciju, sanitarna inspekcija je dužna da vas vrati u samoizolaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    14. januar 2022 | 23:19

    Izolujte se vi dozivotno, ja se prehlade ne bojim i ne zanimaju me te vase igre

  • Ivan

    15. januar 2022 | 03:39

    Kad je bilo manje zaraženih bio duži karantin, a sad je više zaraženih kraći karantin. 🤔

  • Ja

    15. januar 2022 | 00:10

    Evo u Francuskoj od nove godine je 7 dana za zarazene, posle toga nazad na posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA