Vreme čitanja: oko 1 min.

Android 15 bi određene aplikacije mogao da stavlja u "karantin", ovo je razlog

Vreme čitanja: oko 1 min.

Funkcija karantina izoluje sumnjive aplikacije, ograničavajući njihov pristup sistemskim resursima

  • 0
Android 15 Foto: Mojahid Mottakin / Shutterstock.com

Prema najnovijim informacijama koje su procurile iz prvog beta izdanja Androida 15, Google razvija novu funkciju koja će stvarati "karantin" za sumnjive aplikacije. Ova funkcija bi trebalo da izoluje aplikacije koje bi mogle da predstavljaju rizik po sigurnost korisnika.

Mišal Rahman iz Android Authority je otkrio da ovaj karantin funkcioniše slično kao onemogućavanje aplikacija u podešavanjima ili njihovo suspendovanje preko funkcije Digital Wellbeing. U karantinu, aplikacija i dalje ostaje vidljiva na početnom ekranu, ali su sve notifikacije onemogućene. Takođe, aplikacija gubi sposobnost da zvoni ili obaveštava korisnika na bilo koji drugi način.

Dok aplikacija boravi u karantinu, ne može da prima sistemska obaveštenja niti da komunicira sa drugim aplikacijama. Uslugama je onemogućeno da je pretražuju, mada izgleda da same aktivnosti aplikacije još uvek mogu da funkcionišu unutar nje.

Izgleda da će korisnici moći da upravljaju ovom funkcijom preko nove dozvole "QUARANTINE_APPS", što sugeriše da bi Google mogao da omogući Play Protect-u da automatski stavlja rizične aplikacije u karantin. Ovo bi značilo da će Android samostalno moći da izoluje sumnjive aplikacije od ostalog sistema.

Još uvek nije potvrđeno da li će funkcija karantina biti deo konačnog izdanja Androida 15 ili će biti dodata kasnije. Google nastavlja razvoj Androida 15, koji je prešao prvi beta prag 11. aprila, omogućavajući vlasnicima Pixel uređaja i većem broju programera da testiraju novi softver.

Pored funkcije karantina, prva beta verzija uključuje i podršku za arhiviranje i de-arhiviranje aplikacija, kao i poboljšanja za TalkBack podršku za Braille displeje.

Google planira još nekoliko beta verzija pre nego što Android 15 uđe u "Platform Stability" fazu tokom leta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA