Srbija dostigla petocifreni broj zaraženih, skoro 14 hiljada obolelo: 5 talasa, 4 soja, nekoliko crnih rekorda

7. novembar prošle godine, za sada, drži najgori rekord

Omikron korona kovid u Srbiji Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Omikron - novi soj korona virusa dominira Srbijom, svoju snagu pokazao je ni desetak dana po dolasku u našu zemlju i to kroz nikad veće gužve u kovid ambulantama, a sa njim smo već oborili i drugi rekord - danas imamo petocifrenu brojku od koje su lekari strahovali 13.693 zaraženih za dan, i rekord u broju testiranih za 24 sata - 37.402. 

To je najveći broj pozitivnih uzoraka za 24 sata do sada. Prethodni je bio na Badnji dan, u četvrtak, kada smo imali za dan 9.122 novih obolelih.

Za ove dve godine koliko je korona virus prisutan u Srbiji nismo imali preko 10.000 zaraženih, sve do danas. Prethodni rekord u broju obolelih imali smo 28. septembra 2021. godine, u toku četvrtog talasa kada je Srbijom "vladao" delta soj. Tada je za dan korona potvrđena kod 8.467 testiranih.

Taj četvrti talas, koji je najduže i trajao, pamtićemo i po crnim rekordima na koje su s vremena na vreme ukazivali i radnici pogrebnih preduzeća. U tom talasu imali smo najveći broj preminulih od korona virusa za dan.

Crni rekord, najgori za ove dve godine, oboren je 7. novembra prošle godine. Za dan je bitku sa kovidom 19 izgubilo čak 69 osoba.

Upravo tog meseca imali smo, prema do sada dostupnim podacima, i najviše preminulih od početka godine - 15.113 osoba, naravno, nisu svi od korone. Isto se desilo i u oktobru mesecu, kada je preminulo 14.666 osoba, što je za 6.313 više nego u oktobru 2020. godine. 

Trenutno u bolnicama imamo 2.229 pacijenata koji su hospitalizovani zbog kovida 19 i taj broj se, na sreću, znatno ne menja što ohrabruje lekare, koji se nadaju da će tako i ostati,  i da nećemo dostići onu brojku od 9.731 koja je od 27. decembra 2020. godine, kada samo imali najveći broj hospitalizovanih.

Inače, najviše testiranih u jednom danu, pre ovog, imali smo 14. septembra 2021. godine, tada je testirano 27.927 osoba. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja doktor Mirsad Đerlek rekao je danas da omikron soj korona virusa ne treba potceniti, ali da je ipak slabiji i da je mnogo manji procenat hospitalizovanih pacijenata nego kada je delta soj u pitanju.

U razgovoru za naš portal prošle nedelje je izrazio nadu da će tako i ostati. 

Na respiratoru bile i 353 osobe

Trenutno je na respiratoru 86 osoba, što je daleko od onog broja koji je zabeležen 17. decembra 2020. godine. Tog dana smo imali najviše pacijenata na respiratoru - čak 353 njh nije moglo da diše bez njega, i to se desilo u toku drugog korona talasa.

Srbija je trenutno u petom korona talasu. U prva dva samo se borili sa osnovnim vuhanskim sojem, u trećem sa britanskim, u četvrtom je svoju snagu pokazao delta soj, a sada je, kako je danas za naš portal izjavila prof. dr Tanja Jovanović, sa Medicinskog fakulteta u Srbiji, virusolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, omikron preuzeo dominaciju. 

-  Imamo sređene podatke do 31. decembra, do tada smo imali 30 odsto omikrona i 70 odsto delte i tako smo ušli u Novu godinu. Onda su nekoliko dana posle Nove godine i proslave počele velike gužve u kovid ambulantama, i tu sada, pre svega, otkrivamo omikron. Tačne procente ne mogu da kažem jer to nismo još završili, ali u svakom slučaju je preuzeo dominaciju. Međutim, pored omikrona imamo još i delta soj - rekla je prof. dr Tanja Jovanović za Telegraf.rs.

Kon: Možemo imati i više desetina hiljada zaraženih

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa upozorio je juče da će ove brojke uskoro biti petocifrene.

- Imaćemo petocifrene brojeve sigurno, a to, konkretno znači, dokle stignemo. To može biti i više desetina hiljada zaraženih. Ono što je dobro što se dnevno hospitalizuje mnogo manje ljudi. Sedam do osam puta je manje, u odnosu na novembar i decembar, i to je jedino što može da nas spasi. Ali, isto tako imamo veliki pritisak na kovid ambulante i primarnu zdravstvenu zaštitu. Cirkulacija virusa je veća nego ikada kao i mogućnost da se zarazite omikron sojem - naglasio je Kon i objasnio:

- Naredne dve nedelje ćemo imati porast broja zaraženih, ovo je nova bolest, skratila se inkubacija virusa, to je sada nekih 3 dana. Zaraznost je višestruko veća nego što je bila. Nije tajna da obolevaju i vakcinisani. Osnovno je da ste udaljeni metar i po, ako to ne kontrolišete onda morate da nosite masku.

Prvi slučaj korona virusa u Srbiji je, da podsetimo, potvrđen, 6. marta 2020. godine, a prvu žrtvu kovid 19 je odneo 20. marta. Dan ranije, proglašena je epidemija od javnog značaja u našoj zemlji.

Video: Više od polovine ljudi u Evropi zaraziće se omikronom u naredna dva meseca

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shkomi

    11. januar 2022 | 15:29

    KOliko ce biti bina za sprsku Novu godinu? Ko sve nastupa?

  • Sirkan

    11. januar 2022 | 15:46

    Ko peva u centru za Srpsku novu godinu

  • Sicve

    11. januar 2022 | 15:31

    Za srpsku Novu godinu idemo sa 3 bine, 4 stejdza i 200.000 turist Pun gas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA