≫ 

Ove godine 3 puta više procesuiranih za ilegalnu prodaju pirotehnike: Za povređene vatromet bio najkobniji

Izvršeno je ukupno 349 vanrednih inspekcijskih pregleda maloprodajnih mesta i prodajnih mesta uličnih prodavaca

  • 0
Petarde, bacanje, paljenje petardi Foto: Shutterstock

Korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava svakodnevica su za vreme novogodišnjih praznika, a koliko je pomenuto postalo "normalnost", pokazuje i to da se mogu nabaviti gotovo svuda.

Ipak, to što su petarde, vatrometi i prskalice dostupne na buvljim pijacama i kod uličnih prodavaca, ne znače i da je taj način prodaje legalan. Budući da je reč o izuzetno opasnim sredstvima, posebno ukoliko su neispravna ili se njima rukuje nestručno i laički, što je najčešće i slučaj, za vreme praznika su pojačane kontrole raznih prodajnih mesta.

Ovu informaciju su za Telegraf potvrdili i iz MUP-a, navodeći da kontrola nije izostala ni ove godine.

- U cilju veće bezbednosne zaštite građana od nekontrolisane i neovlašćene upotrebe pirotehničkih sredstava u danima neposredno pre i za vreme dočeka 2022. godine, pored ovlašćenih prodavnica i štandova na sajmovima, na kojima je odobrena prodaja pirotehničkih sredstava nabavljenih od renomiranih proizvođača (prodavnice oružja i sajmovi), Sektor za vanredne situacije je naložio kontrolu prometa ovih sredstava i van za to predviđenih mesta, odnosno od strane neovlašćenih lica - rečeno je.

Dalje objašnjavaju da je promet kontrolisan na pijacama, otvorenim tržnim centrima, buvljim pijacama i svim drugim mestima gde se najčešće vrši nelegalna prodaja i promet ovih sredstava.

- Izvršeno je ukupno 349 vanrednih inspekcijskih pregleda maloprodajnih mesta i prodajnih mesta uličnih prodavaca (189 na pijacama, 105 u otvorenim tržnim centrima i 55 na "buvljim" pijacama). Od fizičkih lica koja nisu imala odobrenje za nabavku, oduzeto je ukupno 39.214 komada raznih vrsta pirotehničkih sredstava, što je više nego dvostruko u odnosu na doček 2021. godine (tada je oduzeto 14.595 komada ovih sredstava).

Broj prekršioca ove godine naglo je porastao. Naime, kako navode iz MUP-a, protiv fizičkih lica koja su vršila prodaju pirotehničkih sredstava bez odobrenja, podneto je ukupno 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka na osnovu Zakona o prometu eksplozivnih materija, dok je prošle godine podneto svega 11.

- Zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka obuhvaćena su dva odgovorna lica i 34 pojedinca.

- Na osnovu raspoloživih informacija, za vreme slavlja povodom dočeka 2022. godine, prilikom neoprezne upotrebe pirotehničkih sredstava, ili upotrebe ovih sredstava neodgovarajućeg kvaliteta, povređeno je 10 lica. Od 10 povređenih lica troje je dece, troje maloletnika i četvoro punoletnih lica (prošle godine je povređeno 12 lica, od kojih troje dece i četvoro maloletnika).

Kako navode, četiri lica su zadobila teške, jedno lake, a petoro povrede neutvrđenog stepena. Interesantan podatak je da su u sedam slučajeva lica povređivana ispaljivanjem vatrometa, za razliku od prethodnih godina, kada su uglavnom korišćene petarde i druga pirotehnička sredstva.

- Usled neoprezne upotrebe pirotehničkih sredstava uglavnom se povređuju lica koja ih sama aktiviraju, ali je i ove godine došlo do povređivanja kada to učini neko drugi. S tim u vezi podneta je jedna krivična prijava za krivično delo izazivanje opšte opasnosti. Osim ove podnete krivične prijave, u slučajevima kada su lica povređena usled neoprezne upotrebe pirotehničkih sredstava, nije bilo pokretanja prekršajnih i krivičnih postupaka - navode iz MUP-a i apeluju na građane da budu izuzetno oprezni pri rukovanju pomenutim sredstvima, ukoliko baš moraju da ih koriste.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva. Pored uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, nestručno rukovanje pirotehnikom može dovesti do teških povreda i izazvati i požare.

Na meti njaviše deca i mladi

I ove godine, kao posledica upotrebe petardi najviše su bila povređivana deca i tinedžeri.

Jedan dečak iz Jagodine, star 15 godina, zadobio je teške povrede prstiju i to ne od petarde, već od vatrometa koji je ispaljen uoči Božića, prenosi Infocentrala.

Godinu dana mlađa devojčica iz okoline Svilajnca povređena nešto pre ovog dečaka, pošto je bacala petarde. Zbog toga je upućena na lečenje u Dečju kliniku u Tiršovoj. Toj devojčici je razneta šaka i povređeno je oko. Lekari su uspeli da joj delimično sačuvaju šaku, ali potpuna rekonstrukcija nije bila moguća.

Tokom novogodišnje noći i u Subotici se dogodio incident sa pirotehnikom. Kako je pisala RTV Subotica, jednom maloletniku je amputiran prst.

Još teža situacija desila se u Kragujevcu i to u sumanutoj situaciji kada je jedan mlađi muškarac palio svežanj petardi. Nikoli Ć. (33) petarde su eksplodirale u ruci, pa je ostao bez čak tri prsta.

Povrede od petardi i vatrometa su veoma teške, praktično ratne povrede, pa je amputacija nekada jedino rešenje.

Osim prstiju i šaka, neretko strada i predeo lica, u tom slučaju posebno su ugrožene oči, ali postoji i opasnost od pucanja bubne opne.

Muškarci stradaju tri puta češće u odnosu na žene, uglavnom usled samopovređivanja neadekvatnim rukovanjem pirotehnikom, dok žene pre svega bivaju slučajno povređene, na javnim mestima i događajima, izveštava Gradski zavod za javno zdravlje.

Video: Umalo da ozbiljno nastrada: Upalio vatromet u hodniku, eksplodiralo mu u rukama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA