≫ 

Šumadijski "čaj" koji "podiže iz mrtvih": Priprema se od samo 3 sastojka

Ovaj topli napitak je star koliko i sama rakija na ovim prostorima pa Šumadinci pričavaju da njihov čaj ima i lekovita svojstva

  • 4
Čaj, kuvana rakija, čaj od rakije Foto: RINA/privatna arhiva

Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije. Za debeli minus tokom hladnih meseci u godini stanovnici Šumadije od davnina imaju jedno prosto rešenje. Prave čuveni šumadijski čaj i to od samo tri sastojka koji na licu mesta podiže temperaturu, ali kako kažu "diže i iz mrtvih".

- To je naš tradicionalni napitak i potiče upravo sa ovih prostora. Priprema se i konzumira tokom pozne jeseni i zime. Spravlja se pretežno od šljivovice mada može i od rakija od drugih vrsta voća. Ne postoji univerzalan način pripreme, neko voli jaču, neko slabiju, neko manje neko pak više zaslađenu. Ipak najbolja "vruća" se priprema od kvalitetne rakije, a veliki uticaj na to kakva će biti ima i sama tehnika pripreme - kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorica za RINU.

Ovaj vrsni poznavalac domaće rakije otkriva nam sam proces pripreme šumadijskog čaja i ističe da je vrlo bitno da rakija provri, jer, kako kaže, ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.

Recept za najbolju "vruću"

- U kotlić koji je pokvašen vodom sipa se oko dva kilograma šećera, stavi se na tihu vatru i čeka da se šećer počne karamelizovati. Zatim se sipa pet litara šljivove prepečenice i isto toliko litara vode, naravno mere se mogu korigovati zavisno koju količinu želite pripremiti. Loži se vatra lagano dok provri i pusti da vri oko jedan minut otprilike i onda presečem sa pola litra hladne vode. Blago zagasim vatru i u kotlić ubacim jedan štapić vanile i pustim da još jednom lagano provri, nakon toga šumadijski čaj je spreman za konzumaciju - objašnjava domaćin iz Zagorice.

Kako je ovaj topli napitak pripreman od davnina u Šumadiji, gotovo da nema domaćinstva gde se ne spravlja. Star je koliko i sama rakija na ovim prostorima pa ovdašnji meštani prepričavaju da njihov čaj ima i lekovita svojstva.

- Osim hedonističkih, čaj od rakije ima i lekovita svojstva i to više njih. Lek je za grlo, pročišćava disajne organe, ima diuretsko dejstvo, opušta mišiće, jako popravlja raspoloženje. Najbolje je piti šumadijski čaj uz suvo meso i kiseli kupus, ali kod nas se uglavnom pije našte pre obroka - kaže Jovanović.

On dodaje da je ovaj šumadijski čaj ipak najbolji od rakije šljivovice i to od one koja je odležala bar nekoliko sedmica.

Video: Srpska rakija na kineskom tržištu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤣🤣🤣🤣

    24. januar 2022 | 16:55

    Prvo se nauči kako se čaj konzumira pa onda sve ostlo

  • tea

    24. januar 2022 | 16:37

    jos u solju dodati kasicicu meda.

  • Ccc

    24. januar 2022 | 21:02

    Uffff, jednom sam se ubio od kuvane rakije. Tri dana nisam znao, gde je levo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA